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Lactobacillus rhamnosus CY-1의 분리와 배양학적 특성에 따른 항균물질 생산; Probiotc의 영향

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Abstract
The purpose of this experiment was to select useful probiotic strains with antibacterial activity and acid resistance against a broad range of bacteria causing fish diseases to prevent bacterial diseases of fishes or improve their immune system for the efficiency of farming industry.
Five kinds of strains extracted from olive flounder intestine were used to study their antibacterial activity, bile resistance, and acid resistance, and Lactobacillus rhamnosus CY-1 was finally selected to examine their cultural, morphological, genetic, and physiological characteristics. In result of identification, Lactobacillus rhamnosus CY-1 was identified as Lactobacillus rhamnosus and named Lactobacillus rhamnosus CY-1. In result of reviewing the optimal culturing conditions for maximum production of antibacterial materials, the source of carbon was 3% Rhamnose; the source of nitrogen was 3% Yeast extract; the inorganic salt was 3% FeSO4·7H2O; the culturing temperature was 35℃; the initial pH of culture medium was 8; and the culturing time was 96 hours.
The strains were added to the feed in the concentration of 103, 105, and 107 CFU/kg and 2% of fishes were given the feed twice a day (9 AM and 5 PM) for 4 weeks. The mortality test performed by artificial infection using S.parauberis, a pathogenic bacterium, after the completion of this study also showed over 40% greater survival rate in all test samples. Based on the above findings, it was concluded that Lactobacillus rhamnosus CY-1 in the feed improved farmed flatfish's immune system and resistance against diseases as the probiotic. Also, the physiological indicators discovered by this study would be useful for identifying the mechanisms of probiotics.
Author(s)
송창영
Issued Date
2013
Awarded Date
2013. 2
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000006218
Alternative Author(s)
Song,Chang Young
Affiliation
제주대학교 대학원
Department
대학원 해양생명과학과
Advisor
허문수
Table Of Contents
Ⅰ. 서 론 1
Ⅱ. 재료 및 방법 3
2-1. Probiotic 균주의 분리 및 선정 3
2-1-1. 미생물의 분리 3
2-1-2. 분리균주의 항균활성 측정 4
2-1-3. 인공 위액 및 인공 담즙산에 대한 내성, 내염성, 내열성, 용혈성 5
2-1-4. 공시균주의 선정 6
2-2. Lactobacillus rhamnosus CY-1의 동정 7
2-2-1. 형태학적 특성 7
2-2-2. 생리학적 특성 7
2-2-3. 16S rRNA 염기서열 분석 8
2-3. 조건에 따른 Lactobacillus rhamnosus. CY-1의 생육과 항균활성 검토 9
2-3-1. 탄소원의 배지조성 9
2-3-2. 질소원의 배지조성 10
2-3-3. 무기염의 배지조성 10
2-3-4. 최적 pH, 온도에 따른 성장과 항균물질 생산 10
2-3-5. 배양시간에 따른 항균물질의 생산 11
2-4. Lactobacillus rhamnosus CY-1의 첨가에 따른 양식넙치의 성장과 병저항성 12
2-4-1. 실험어 사육관리 12
2-4-2. 실험사료 제작 및 투여방법 12
2-4-7. 어병세균에 의한 공격실험 13
2-4-8. 사료 첨가 내 사용된 공시 균주의 장내 확인 13
2-4-9. 통계처리 13
Ⅲ. 결 과
3-1. Probiotic 균주의 분리 및 선정 14
3-1-1. 미생물의 분리 14
3-1-2. 분리균주의 항균활성 측정 15
3-1-3. 인공 위액 및 인공 담즙산에 대한 내성, 내염성, 내열성, 용혈성 17
3-1-4. 공시균주의 선정 18
3-2. Lactobacillus rhamnosus CY-1의 동정 19
3-2-1. 배양학적, 형태학적 특성 19
3-2-2. 생리학적 특성 21
3-2-3. 16S rRNA 염기서열 분석 23
3-3. 조건에 따른 Lactobacillus rhamnosus CY-1의 생육과 항균활성 검토 25
3-3-1. 탄소원의 영향 25
3-3-2. 질소원의 영향 27
3-3-3. 무기염의 영향 29
3-3-4. 최적 온도, pH의 따른 생육과 항균물질 생산 31
3-3-5. 배양시간에 따른 항균물질의 생산 33
3-4. Lactobacillus rhamnosus CY-1의 사료 첨가에 따른 양식넙치의 성장과 병저항성 35
3-4-1. 성장도 조사 35
3-4-6. 어병세균에 의한 공격실험 37
3-4-7. 사료 첨가 내 사용된 공시 균주의 장내 확인 38
Ⅳ. 요 약 39
Ⅴ. 감사의 글 40
Ⅵ. 참고 문헌 41
Degree
Master
Publisher
제주대학교
Citation
송창영. (2013). Lactobacillus rhamnosus CY-1의 분리와 배양학적 특성에 따른 항균물질 생산; Probiotc의 영향
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General Graduate School > Marine Life Sciences
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