제주대학교 Repository

수산물 생산이력을 위한 위치 기반 동영상 서비스 설계 및 구현

Metadata Downloads
Alternative Title
Design and Implementation of video clip service based on Location structure for the seafood traceability system
Abstract
최근 국내 또는 수입산 식품에서 인체에 위해한 물질들이 발견되면서 먹거리에 대한 안전성 문제가 사회적으로 매우 중요한 이슈가 되고 있다. 특히 수산물은 신선도가 매우 중요하고 여타 가공식품에 비해 유통기한이 짧아 생산과정에서부터 소비자에게 이르기까지 보다 더 철저한 관리가 필요하다. 이를 위해서 도입되고 있는 것이 생산이력제(traceability)이다.
수산물 이력제(seafood traceability system)는 어장에서 식탁에 이르기까지 수산물의 이력정보를 기록, 관리하여 소비자에게 공개함으로써 수산물을 안심하고 선택할 수 있도록 도와주는 제도이며 현재 활발히 연구, 도입되고 있다. 국내에서도 김, 굴, 송어, 넙치 등 다양한 수산 품목에 적용되어 운영되고 있으나 현재 추진되고 있는 수산 생산이력 시스템(traceability system)은 양식수산물에 국한되어 있어 수입산 수산물을 국내산으로 속이거나 영덕 게, 제주옥돔 등과 같은 지역 특산품과 같이 어획위치가 매우 중요한 요인인 자연산 어획 수산물에는 적용하지 못하고 있다.
본 논문에서는 지역브랜드 수산물 및 수입원산지 표시에 대한 소비자들의 신뢰를 높이기 위한 방안으로 조업단계의 위치와 영상정보를 생산이력시스템에 적용할 수 있는 방안을 연구하였다. 이를 위해 위치기반서비스(LBS) 기술을 조사하고 기존 생산이력시스템을 분석한다.
본 논문에서는 자연산 수산물이 언제, 어디서, 어떻게 어획되었는지를 파악하기 위하여 GPS와 동영상을 이용하였고 시간 동기화를 통하여 위치와 영상을 매칭하는 알고리즘을 제시하고 구현하였다. 또한 기존 생산이력시스템의 데이터베이스를 분석하여 생산단계의 정보를 연동할 수 있도록 식별코드 연동방안을 제시한다. 그리고 위치 및 동영상 정보를 포함한 간단한 수산 생산이력 시스템을 설계 하고, 소비자가 맵과 영상뷰어를 통하여 수산물의 어획위치와 어획장면을 이력정보와 함께 확인할 수 있도록 구현하였다.
Recently, the safety of food has been a serious issue in our society as harmful materials were found on domestic and imported foods.
Specially, the freshness of seafood is considered to be very important and the period of such products are relatively shorter than any other processed products. Therefore it is very important to take serious care of whole processes from their production.
A seafood traceability system is being introduced to resolve such the problem. The seafood traceability system supports customers to purchase seafood without anxiety, which opens the history of seafood to the public from the fish market to the table of customers. Currently, it is being actively studied and introduced.
Although some seafoods such as trout, seaweed, oyster, flatfish and so forth are being operated under this system, but limited to fishes from fish farms only. In this reason, some of imported seafood has been sold as domestic products as being cheated and natural marine products of regional products like craps from Youngduk and red tilefishes from Jeju are unable to apply.
This study investigated methods of applying position and video information of fishing step to increase trust by customers on marks of origin and regional marine products. It also researched LBS (Location Based Service) technology and analyzed an existing production traceability system.
This research utilized GPS and video clips to identify when, where, and how natural fisheries were captured, suggested and realized an algorithm that enables position matching through time synchronization. In additional, it has suggested the method of code recognization to synchronize information of production step by means of analyze the database of an existing production traceability system, and realized a system by designing a seafood traceability system, which identifies fishing positions and pictures of fishery through a vedio viewer and a map by customers.
Author(s)
이철식
Issued Date
2009
Awarded Date
2009. 2
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000004594
Alternative Author(s)
Lee, Cheol-Sick
Affiliation
제주대학교 대학원
Department
대학원 컴퓨터공학과
Advisor
김도현
Table Of Contents
Ⅰ. 서론 = 1
1. 연구 배경 = 1
2. 연구목적 및 방법 = 2
3. 논문 구성 = 3
Ⅱ. 관련연구 = 4
1. 수산 생산이력 시스템 = 4
1) 수산 생산이력 시스템 개념 = 4
2) 국내 생산이력제 사례 분석 = 7
3) 해외 수산 생산이력제 사례 = 8
4) 생산이력 식별코드 = 10
2. 위치기반 서비스 = 12
1) 위치기반 서비스 기술 개요 = 12
2) 위치기반 서비스의 요소기술 = 15
3. GPS = 16
Ⅲ. 수산 생산이력을 위한 위치기반 동영상 서비스 = 23
1. 위치기반 동영상 서비스 개요 = 23
2. 위치기반 동영상 서비스 설계 = 25
1) 플랫폼 및 주요 콤포넌트 = 25
2) 동영상과 GPS 데이터 동기화 알고리즘 = 27
3) GPS 데이터 오류제거 알고리즘 = 30
3. 생산이력 식별코드와 GPS 기반 동영상 파일 연동방안 = 31
Ⅳ. 구현 및 고찰 = 35
1. 구현환경 = 35
2. 위치기반 동영상 매칭 시스템 인터페이스 = 36
3. 데이터 전송 모듈 기능 및 인터페이스 = 38
4. 위치기반 동영상 서비스를 위한 기능 및 인터페이스 = 40
5. 고찰 = 42
Ⅴ. 결론 = 48
참고문헌 = 49
Degree
Master
Publisher
제주대학교 대학원
Citation
이철식. (2009). 수산물 생산이력을 위한 위치 기반 동영상 서비스 설계 및 구현
Appears in Collections:
General Graduate School > Computer Engineering
공개 및 라이선스
  • 공개 구분공개
파일 목록

Items in Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.