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제주도내 양식넙치에서 분리한 활주세균증의 원인균인 Tenacibaculum maritimum의 분리 및 특성에 관한 연구

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Abstract
Tenacibaculum maritimum(formerly Flexibacter maritimus) is the aetiological agent of an ulcerative and necrotic disease commonly called tenacibaculosis in marine fish. Tenacibaculosis is an economically important disease in a great variety species in Jeju Island cultured fish and leading to this pathogen initially affected by skin, mouth, fins, tail causing severe necrotic and ulcerative lesions on the body surface.
The aim of this experiment is to investigate artificially infected in Paralichthys olivaceus with T. maritimum can cause tenacibaculosis to identify potential processes that may be responsible for mortality. T. maritimum is experimentally infected through immersion route in Paralichthys olivaceus which the disease outbreaks in land-based fish tanks of Jeju Island. Up to data a number of treatments proposed for the tenacibaculosis outbreaks are based on the immersion administration of drugs in tank. Oxytetracycline is the most widely used disinfectants in fish farms. However, most of fish farms manager and consumers have expressed concern as bioaccumulation in tissue and its environmental. Inaddition, this antimicrobial compounds is expensive in fish farmers.
The overcome of this problem is desired the application of natural plant derived products. To obtain as 70% EtOH extract antimicrobial compounds against tenacibaculosis from 35 species of Jeju Island native plants were screened for antimicrobial activity against T. maritimum. In the present study were identified most of the plant extracts were better antimicrobial activity against T. maritimum.
Author(s)
張榮桓
Issued Date
2008
Awarded Date
2008. 8
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000004400
Department
산업대학원 생명산업공학과
Advisor
許文洙
Table Of Contents
Ⅰ. 서 론 1
1. 제주도 양식현황 및 문제점 1
2. 자생식물추출물의 생리활성 물질 개발의 중요성 4

Ⅱ 재료 및 방법 6
1. 대상지역 선정 및 조사기간 6
2. 감염증의 원인균의 분리 및 동정 7
2.1 원인균의 분리 및 균주보존 7
2.2 분리균주의 형태학적 관찰 9
2.3 분리균주의 생화학적 성상 검사 9
2.4 16S rRNA 염기서열 분석 10
3. 분리균주의 생물학적 특성 11
3.1 최적 배양조건 11
3.2 항생제 감수성 실험 12
4. 분리균주의 공격 시험 14
4.1 실험어 및 사육조건 14
4.2 인위감염에 의한 침지 공격 시험 14
5. 자생식물 추출물 항균 실험 15
5.1 재료 및 항균활성 측정 15
5.2 MIC 및 MBC 측정 18

Ⅲ. 결과 19
1. 감염증의 원인균 분리 및 동정 19
1.1 병원균의 분리 19
1.2 분리균주의 형태학적 특성 20
1.3 생화학적 성상 검사 21
1.4. 16S rRNA 염기서열 분석 25
2. 병원균의 항생제 감수성 실험 29
3. 분리균주Tenacibaculum maritimum의 침지공격 시험 30
4. 자생식물 추출물 항균실험 33

Ⅳ. 고찰 38

Ⅴ. 참고 문헌 41

감사의 글 45
Degree
Master
Publisher
제주대학교 산업대학원
Citation
張榮桓. (2008). 제주도내 양식넙치에서 분리한 활주세균증의 원인균인 Tenacibaculum maritimum의 분리 및 특성에 관한 연구
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Graduate School of Industry > Environmental Biotechnology
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