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Studies on nucleotide-enriched diets for olive flounder (Paralichthys olivaceus) and red seabream (Pagrus major)

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Abstract
Inosine monophosphate (IMP)는 음식의 감칠맛을 좋게 하는 조미료의 원료로 이용되며 동물을 대상으로한 실험에서는 사료섭이율을 증강시킨다고 보고되고 있다. 최근에는 IMP을 포함한 핵산물질은 면역력에도 중요한 역할을 한다고 보고 되어 새로운 면역증강물질로도 각광 받고 있다. 국내에서 양식되고 있는 넙치와 참돔을 대상으로 해산어용 배합사료 내 C-IMP의 기능성에 대하여 조사하였다. 이 실험에 사용된 총 5개의 실험사료는 C-IMP의 함량을 각각 0, 0.1, 0.2, 0.4, 1.0%의 농도가 되도록 기초사료에 첨가하여 조단백질과 에너지가 동일하도록 사료를 제작하였다. 넙치를 대상으로 한 14주간의 사양실험에서는 0.1-0.2% C-IMP를 첨가한 실험구가 고농도 그룹인 1.0% 첨가구에 비해 유의적으로 높은 성장률을 나타내었다. 생존율은 전 실험구에서 유의적인 차이가 없었다. 사료유인성 실험결과, 모든 그룹에서 유의적인 차이는 없었으나 0.2% 첨가구가 대조구에 비해 약 20% 가량 높은 경향을 보여 치어기 넙치에 있어서 사료섭이율을 증강 시킬 것이라고 추측된다. 비특이적 면역반응 분석결과, myeloperoxidase활성과 lysozyme활성에서는 사료 내 0.2-0.4% 첨가구가 대조구에 비해 유의적으로 높은 값을 보였으나, 대식세포 활성과 superoxide dismutas활성에 있어서는 유의적인 차이를 발견할 수 없었다. 14주간의 성장실험 종료 후, Streptococcus iniae 균을 이용하여 공격실험을 실시하였다. 공격실험 결과, C-IMP을 첨가하지 않은 대조구는 21일 동안 87%의 높은 누적 폐사율을 보인 반면 C-IMP첨가구는 15% 이하의 상당히 낮은 누적폐사율이 확인하였다.
참돔을 대상으로 한 12주간의 사양실험에서는 0.1% C-IMP첨가구가 대조구 또는 1.0% 첨가구에 비해 유의적으로 높은 성장률, 단백질이용효율, 사료전환효율을 보였다. 사료유인성 실험결과에서도 0.1% 첨가구가 1.0% 고농도 그룹에 비해 유의적으로 높은 값을 보였다. 비특이적 면역반응에서는 모든 실험구에서 유의적인 차이를 발견할 수 없었다.
넙치와 참돔의 실험 결과를 종합해 볼 때, C-IMP의 사료 내 첨가는 해산 양식어류의 성장과 사료효율을 개선하고 비특이적 면역반응을 증강시켜 항병성을 높일 수 있을 것으로 판단된다. 이 실험 결과를 바탕으로 치어 넙치와 육성기 참돔 사료 내 C-IMP의 적정첨가 농도는 0.1 - 0.4% 범위가 될 것으로 사료된다.
These studies were conducted to investigate the effects of dietary supplementation of C-IMP, an inosine monophophate product, on growth performance, feed utilization, innate immunity and disease resistance against Streptococcus iniae for juvenile olive flounder and red seabream. Five experimental diets were formulated to contain C-IMP at levels of 0, 0.1, 0.2, 0.4 and 1.0% (designated as Con, 0.1%, 0.2%, 0.4% and 1.0%, respectively). All diets were formulated to be isonitrogenous and isocaloric. Triplicate groups of fish were fed the experimental diets to apparent satiation (twice a day, 08:00 and 17:00 h) for 14 weeks in Experiment I and 12 weeks in Experiment II. In Exp I, weight gain and specific growth rate of fish fed 0.1 ? 0.2% C-IMP were significantly higher than those of fish fed the 1.0% C-IMP. Diet palatability seemed to be improved when C-IMP was added at 0.2%. Groups of fish fed 0.2% C-IMP diet had significantly higher myeloperoxidase and lysozyme activities than groups of fish fed the control diet meanwhile nitro blue tetrazolium and superoxide dismutase activities were not significantly different among all the fish groups. Cumulative mortality of fish fed 0.1 ? 1.0% C-IMP diets showed much lower mortality (15%, 4%, 4% and 9% for 0.1%, 0.2%, 0.4% and 1.0% C-IMP, respectively) than the control group (87%) in the challenge test against S. ininae. In Exp II, growth performances, feed efficiency and protein efficiency ratio of fish fed 0.1% C-IMP diet were significantly higher than those of fish fed the control or 1.0% C-IMP diets. No significant difference was observed in survival among all the dietary treatments. Diet palatability was significantly improved when C-IMP was added at 0.1% level. Non-specific immune responses of fish were not significantly different among all the fish groups. These studies suggest that dietary supplementation of C-IMP containing inosine monophosphate can increase growth performance, feed utilization, innate immunity and disease resistance against S. iniae. The optimum dietary level seems to be 0.1 ? 0.4% for olive flounder at the juvenile stage and red seabream at the growing stage.
Author(s)
송진우
Issued Date
2011
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000005408
Alternative Author(s)
Song, Jin Woo
Affiliation
제주대학교
Department
대학원 생명공학과
Advisor
이경준
Table Of Contents
국문초록 ⅲ

ABSTRACT ⅴ

LIST OF FIGURES ⅶ

LIST OF TABLES ⅷ

Ⅰ. INTRODUCTION 1

Ⅱ. MATERIALS AND METHODS 5
2.1 Experimental diets 5
2.2 Feeding trials and sample collection 5
2.3 Analyses 8
2.4 Statistical analysis 10

Ⅲ. RESULTS 11
3.1 Experiment Ⅰ 11
3.2 Experiment Ⅱ 21

Ⅳ. DISCUSSION 28

Ⅴ. SUMMARY 32

Ⅵ. REFERENCES 34

ACKNOWLEDGEMENTS 40
Degree
Master
Publisher
제주대학교 대학원
Citation
송진우. (2011). Studies on nucleotide-enriched diets for olive flounder (Paralichthys olivaceus) and red seabream (Pagrus major)
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General Graduate School > Marine Life Sciences
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