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넙치(Paralichthys olivaceus) 사료내 발효글루칸의 이용성에 관한 연구

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Abstract
넙치를 대상으로 발효 처리한 yeast glucan(FG)의 해산어용 배합사료 첨가제로서의 가능성에 대해 조사하였다. 실험은 넙치의 성장 단계별로 총 3개의 실험이 실시되었다(Exp-I, II, III). 실험사료는 총 6개가 되도록 설계하였다. 6개의 실험사료 중 FG가 첨가되지 않은 대조구를 제외한 5개의 실험사료에는 FG가 단계별로(0.01%, 0.05%, 0.1%, 0.25%, 0.5%)첨가되었다. 치어(2.6g)를 대상으로 한 Exp-I의 사료는 1일 5~6회 (08:00에서18:00 hr까지)에 나누어 만복공급을 하였으며 사양실험 기간은 7주간 수행되었다. Exp-II (20g) 와 Exp-III (145g)의 경우 1일 2회 (08:00 hr 와 18:00 hr) 만복공급 하였으며 실험기간은 각각 9주와 8주간 수행되었다. 성장실험 결과, 모든 실험에서 FG가 고농도로 첨가된 0.25%, 0.5% 실험구가 대조구에 비해 낮은 증체율을 보이고 있으나 유의적인 차이는 없었다. 또한 모든 실험구의 성장관련 결과에서도 유의적인 차이가 없었다. 비특이적 면역관련 분석결과 EXP-II와 EXP-III의 모든 실험구에서 유의적인 차이를 보이지 않았다. 하지만 NBT 분석결과 EXP-II와 EXP-III에서 0.5% FG가 첨가된 실험구가 대조구에 비해 약10% 정도 높은 값을 보였으며, lysozyme 활성 역시 0.5% FG가 첨가된 실험구가 대조구에 비해 약 14-25% 높은 값을 보였다. 공격실험 결과 EXP-I와 EXP-II에서 FG의 첨가효과는 없었고, 오히려 고농도인 0.5% 첨가구에서 낮은 challenge 결과를 보였다. 결론적으로, FG의 사료 내 첨가는 0.25%를 초과하지 말아야 하며, 적정 성장률을 위해서는 0.05% 이하가 적합할 것으로 판단된다.
This research work was conducted to investigate the effects of dietary supplementation of fermented yeast glucans (FG) on growth performance, feed utilization, hematological compositions, innate immunity, and disease resistance against Streptococcus iniae for olive flounder (Paralichthys olivaceus) at three different growth stages. Six experimental diets were formulated to contain FG at six different levels of 0, 0.01, 0.05, 0.1, 0.25 and 0.5% (designated as Con, 0.01%, 0.05%, 0.1%, 0.25% and 0.5%, respectively). All diets were formulated to be isonitrogenous and isocaloric. Triplicate groups of fish (2.6g) in Exp-I were fed the experimental diets to apparent satiation (5-6 times a day, from 08:00 to 18:00 h with 2 h intervals) for 7 weeks. In Exp-II, triplicate groups of fish (20g) were fed the same experimental diets but different pellet sizes to apparent satiation (twice a day, 08:00 and 18:00 h) for 9 weeks. In Exp-III in which sub-adult size of olive flounder were used, duplicate groups of fish (145g) were fed the same experimental diets but different pellet sizes to apparent satiation (twice a day, 08:00 and 18:00 h) for 8 weeks. At the end of the three feeding trials, growth performance of fish at three different growth stages were not significantly affected by the supplementation of FG. Hematocrit and hemoglobin values were not affected by the supplementation of FG. Respiratory burst, lysozyme activity and superoxide dismutase activity were not significantly different among all the fish groups. However, cumulative mortality of fish fed the control and 0.01% FG diet was lower than other groups (0.05%, 0.1%, 0.25% and 0.5%) in Exp-I and II for the 14 days and 21 days of challenge tests, respectively. In conclusion, dietary supplementation of FG over 0.25% seems to have negative effects on growth performances and feed utilization by decreased diet palatability. The optimum supplementation level of the FG into diets for olive flounder is suggested to be lower than 0.05%.
Author(s)
오대한
Issued Date
2011
Awarded Date
2011. 8
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000005556
Department
대학원 생명공학과
Advisor
이경준
Table Of Contents
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Degree
Master
Publisher
제주대학교 대학원
Citation
오대한. (2011). 넙치(Paralichthys olivaceus) 사료내 발효글루칸의 이용성에 관한 연구
Appears in Collections:
General Graduate School > Marine Life Sciences
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