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Pedicoccus sp. PSK와 감초 열수추출물의 혼합물을 이용한 어류질병세균에 대한 항균활성 및 사료 내 첨가에 따른 paralichthys olivaceus의 비특이적 면역 반응

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Alternative Title
Effect of dietary supplementation of Pedicoccus sp. PSK and Glycyrrhiza uralensis fischer water extract mixture, on non-specific immune responses in paralchthys olivaceus and against its bacterial pathogens.
Abstract
Probiotic are benifical microoraganism helps in maintaining proper balance of the intestinal microflora in humans which were proved to improve health and enhance immunity. Lactic acid bacteria along with medicinal plant and herbal extracts have reported to promote growth.
In the present study, the main component was used as the licorice with a perennial plant Glycyrrhizin containing about 6 to 14%. Glycyrrhizin is generally known for its anti-inflammatory and anti-cancer effects in allergic, chronic infections, viral diseases and to reduce cholesterol. In general, medicine herbs effectively use the component of licorice extract through hot water decotion of medicinal plants. In this study, Pedicoccus sp. PSK was isolated from traditional fermented soybean foods. PSK was subjected to physiological characterization, such as salt tolerance, immunity against artificial gastric juice and bile acid, heat resistance, hemolytic action, and its morphological features to ensure that its could be used as a probiotic bacteria. Water extract of Glycyrrhiza uralensis fischer mixed with PSK and the optimum pH change, the growth temperature were investigated. Results shows an increased growth with water extract. Halibut is a non-specific immune response of Glycyrrhiza uralensis fischer water extract (75℃). Addition of 1% Glycyrrhiza uralensis fischer water extract in the culture medium (75 ℃), have increased the activity of macrophages, which in turn increased lysozyme activity. Hence, the Glycyrrhiza uralensis fischer water extract along with PSK could be used to increase the fish farming production by improving the immune system function of fish against bacterial fish diseases.
Author(s)
문경미
Issued Date
2014
Awarded Date
2015. 2
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000006968
Alternative Author(s)
Kyung-Mi Moon
Department
대학원 해양생명과학과
Table Of Contents
Ⅰ. 서 론 1

Ⅱ. 재료 및 방법 3

2.1. Probiotic 균주 분리 및 선정 3
2.1.1. 균주 분리 3
2.1.2. 인공 위액 및 인공 담즙산에 대한 내성, 내염성, 내열성 4

2.2. Pedicoccus sp. PSK의 동정 5
2.2.1. 형태학적 특성 5
2.2.2. 생리학적 특성 5
2.2.3. 16S rRNA 염기서열 분석 6
2.2.4. Probiotic 균주 선정 7

2.3. Pedicoccus sp. PSK의 생육조건 검토 8
2.3.1. 탄소원의 배지조성 8
2.3.2. 질소원의 배지조성 8
2.3.3. 무기염의 배지조성 8
2.3.4. 최적 pH 및 온도별 성장 확인 9

2.4. 시료 구입 및 추출 10
2.4.1 사용 시료 10
2.4.2. 시료 추출방법 11

2.5. 온도별 감초 열수추출물과 Pedicoccus sp. PSK의 혼합물에 대한 pH 및 생육 조건, 항균활성 확인 12
2.5.1. Pedicoccus sp. PSK pH 및 생육조건 12
2.5.2. 온도별 감초 열수추출물 첨가에 따른 pH 및 생육조건 12
2.5.3. 항균실험 13

2.6. Pedicoccus sp. PSK과 감초 열수 추출물의 혼합물 첨가에 따른 넙치의 비특이적 면역반응 15
2.6.1. 실험어의 사육 관리 15
2.6.2. 실험사료 제작 및 투여 방법 15
2.6.3. 어류 식세포의 활성산소 측정 16
2.6.4. 혈청의 Lysozyme 활성 측정 16

Ⅲ. 결과 및 고찰 17

3.1. Probiotic 균주 분리 및 선정 17
3.1.1. 균주 분리 및 선정 17
3.1.2. 인공 위액 및 인공 담즙산에 대한 내성, 내염성, 내열성 18

3.2. Pedicoccus sp. PSK의 동정 19
3.2.1. 배양학적, 형태학적 특성 19
3.2.2. 생리학적 특성 21
3.2.3. 16S rRNA 염기서열 분석 24

3.3. Pedicoccus sp. PSK의 생육조건 검토 26
3.3.1. 탄소원의 영향 26
3.3.2. 질소원의 영향 27
3.3.3. 무기염의 영향 28
3.3.4. 최적 pH 및 온도별 성장 확인 29
3.4. Pedicoccus sp. PSK 및 감초 열수추출물의 혼합물 첨가에 따른 pH, 생육조건 및 항균활성 확인 31
3.4.1. Pedicoccus sp. PSK pH 및 생육조건 31
3.4.2. 온도별 감초 열수추출물 첨가에 따른 pH 및 생육조건 33
3.4.3. 항균 활성 35

3.5. Pedicoccus sp. PSK와 감초 열수 추출물의 혼합물 첨가에 따른 넙치의 비특이적 면역반응 36
3.5.1. 어류 식세포의 활성산소 측정 36
3.5.2. 혈청의 Lysozyme 활성 측정 38


Ⅳ. 요 약 40


Ⅴ. 참고 문헌 42


Ⅵ. 감사의 글 47
Degree
Master
Publisher
제주대학교 대학원
Citation
문경미. (2014). Pedicoccus sp. PSK와 감초 열수추출물의 혼합물을 이용한 어류질병세균에 대한 항균활성 및 사료 내 첨가에 따른 paralichthys olivaceus의 비특이적 면역 반응
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General Graduate School > Marine Life Sciences
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