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Evaluation of a mixture of essential oil and prebiotic in diets for olive flounder, Paralichthys olivaceus.

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Abstract
이 연구는 사료 내 essential oils와 prebioics 혼합물(EOP)의 첨가가 넙치 치어의 성장, 사료효율, 비특이적면역력, 소화율, 질병저항성에 미치는 영향을 평가하기 위하여 수행되었다. 4개의 실험사료는 동일한 조단백질(50%)과 에너지(17.2 MJ kg−1)를 포함하도록 제작되었다. 어분을 기초로 하여 대조구 사료와 EOP를 각각 0.1%, 0.2%, 0.4% 첨가한 3개의 실험사료를 제작하였다. 실험 I 에서는 평균 27.5 g 의 넙치 치어를 대상으로 10주간 만복급이 하였다. 사양실험 기간동안 성장률은 전실험구에서 유의적인 차이가 없었으나 사료효율에 있어서는 0.2% 실험구가 대조구에 비하여 유의적으로 높게 나타났다. 전어체 분석 결과, 모든 그룹에서 유의적인 차이는 없었다. 혈액학적 분석에서는 혈중 triglyceride 분석에서 0.2% 실험구가 가장 높은 수치를 나타내었다. 비특이적 면역분석결과, immunoglobulin, anti-protease, myeloperoxidase 활성에서 EOP-0.1 실험구가 타 실험구에 비해 가장 높은 수치를 나타내었다. 외관상소화율 실험결과, EOP를 첨가한 모든 실험구가 대조구에 비하여 높은 수치의 소화율을 보였다.
실험 II 에서는 8.92 g 의 넙치를 이용하여 실험 I 과 동일한 사료를 7주간 만복급이 하였다. 성장률과 사료효율에서는 유의적인 차이가 나타나지 않았다. 혈액학적 분석에서 hemoglobin, hematocrit, cholesterol 의 수치가 EOP-0.1 실험구에서 유의적으로 가장 높았다. 비특이적 면역분석결과 anti-protease 와 myeloperoxidase 활성이 EOP의 첨가량이 증가함에 따라 유의적으로 증가하는 경향을 보였다. 사양실험 종료 후 15 마리의 넙치치어를 대상으로 Edwadsiella tarda5×105 cell/ml를 복강 내 0.1 ml 씩 주사하여 공격실험을 진행하였다. 공격실험 결과 EOP-0.1 실험구가 생존율이 가장 낮았으며 EOP-0.4 실험구가 가장 높은 생존율을 나타내었다.
실험 I, II의 결과, 사료 내 EOP의 첨가는30~150 g 크기 넙치의 사료 효율, 소화율, 그리고 비특이적 면역력을 증가 시킬 수 있을 것으로 사료된다. 하지만30 g 이하 치어의 경우에는 사료 내 EOP의 첨가 효과가 미비할 것으로 사료된다. 따라서 넙치 사료 내 EOP의 적정 첨가량은 0.1 –0.2%인 것으로 판단된다.
This study was conducted to evaluate theeffects of dietarysupplementation of mixture of essential oilsand prebiotics(EOP)on growth performance, feed utilization,innate immunity, digestibility and disease resistanceof juvenileolive flounder. Four experimental diets were formulated to be isonitrogenous (50% crude protein) and isocaloric (17.2 MJ kg−1). A fish meal based diet was consideredas a control and three other experimental diets were formulatedto containEOPat levelsof 0.1, 0.2 and 0.4%. In Exp I, Quadruplicategroups of fish(initial body weight 27.5g) were fed eachof the experimental diets to apparent satiation twice daily for 10 weeks. At the end of the feeding trial, weight gain was numerically increased by the supplementation of EOPbut not significant. However, significantly lower feed conversion ratioandhigher protein efficiency ratio wereobserved in fish fed0.2%diet comparedto the control group.Hematological, biochemical and whole body proximate composition were not affected significantly by the dietary treatment except that triglyceride level was elevated significantly in EOP-0.1 fed group. However, immunoglobulin level, anti-protease and myeloperoxidase activitiesweresignificantly increased with the dietary increment of EOP showing the highest values inEOP-0.1 group.
In Exp II,smaller fish(initial fish weight: 8.92 ±0.01g)were fed the same experimental diets used for the Exp I for 7 weeks. Growth and feed utilization were not affected by the dietary treatment but plasma hemoglobin, hematocrit and cholesterol levels were significantly elevated by EOP while EOP-0.1 group showed the highestvaluesamong allthe dietary groups. Anti-protease and myeloperoxidase activities were significantly increased with increasing levels of EOP. Digestibility test results showed that both protein and dry matter digestibility were significantly increased by EOP. Challenge test with E. tardas howed that EOP-0.1 group had higher disease resistance compared to the control group. Resultsof thisstudy indicate that dietary supplementation of EOPcan enhanceprotein efficiency,innate immunityand disease resistanceof juvenile olive flounderand optimum supplementation level isapproximately0.1-0.2%.
Author(s)
김민기
Issued Date
2015
Awarded Date
2016. 2
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000007590
Alternative Author(s)
Kim, Min-Gi
Department
대학원 해양생명과학과
Advisor
이경준
Table Of Contents
I. INTRODUCTION 1
II. MATERIALS AND METHODS. 5
2.1 Experimental diets. 5
2.2 Feeding trials 8
2.3 Sample collection and analyses. 10
2.4 Digestibility test. 13
2.5 Challenge test 16
2.6 Statistical analysis. 18
III. RESULTS 19
3.1 Experiment Ⅰ. 19
3.2 Experiment Ⅱ. 26
IV. DISCUSSION 31
V. SUMMARY 34
VI. REFERENCES 35
VII. ACKNOWLEDGEMENTS. 51
Degree
Master
Publisher
제주대학교 대학원
Citation
김민기. (2015). Evaluation of a mixture of essential oil and prebiotic in diets for olive flounder, Paralichthys olivaceus.
Appears in Collections:
General Graduate School > Marine Life Sciences
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