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계피추출액을 활용한 말과 말 사육시설 害蟲防除 효과 硏究

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Alternative Title
The Effect of Cinnamon Extract on the Insect Pest Control in Horses
Abstract
계피에서 추출한 계피 정유(精油)의 신남알데히드(cinnamaldehyde), 살리실알데히드(sailcylaldehyde), 초산신나밀(cinnamyl acetate), 유지놀(eugenol), 아네톨(anethole) 등의 성분이 해충의 살충 및 기피제로써 입증된 것에 근거를 두고 계피 추출액이 말의 해충방제에도 효과가 있을 것인지를 적용하여 기피 및 살충된 정도를 살펴보았다. 계피추출액 1리터 기준으로 했을 때, 계피200g에 에탄올 1000ml 비율로 유리병에 넣고 2주간 숙성시켰다. 2주 후 진한 갈색의 추출액이 우러난 상태에서 계피(桂皮)를 제거하고 계피향의 발산을 최소화하기 위해 글리세린 20ml를 첨가했다. 여기에 파리, 모기 퇴치에 강력한 향을 지닌 시나몬 바크 에센셜 오일(Cinnamon bark essential oil) 5ml를 혼합하여 추출액 : 정제수 = 1 : 5, 1 : 10 각각 두 비율로 희석한 뒤 분사기에 넣어서 사용했다. 공시동물은 제주대학교 마방목지의 10두, 평택 P승마장 10두이다. 평택 P승마장에는 계피추출액 적용과 동시에 Cinnamon power 100g의 망사주머니를 다섯 군데의 마방 입구에 거치하였다. 2015 ~ 2016년 7 ~ 8월, 2년에 걸쳐 4개월간, 파리 모기가 많은 한여름에 적용하여 실시하였다. 시간대는 오전 8시, 오후 1시, 오후 6시 하루 3차례에 걸쳐 말에게 분사하였다. 일주일 간격으로 오후 3시경 동영상 관찰을 통해서 해충 접근 시 말의 움직임 중에서 머리털기, 몸(근육)떨기, 꼬리치기의 횟수와 말의 표면적에 따라 견갑골, 몸체, 다리에 붙어 있는 파리의 개체수를 조사하였다. 계피추출액 : 정제수 = 1 : 5 비율을 적용한 제주대학교 마방목지 말의 움직임에 있어 1분당 머리 털기는 9.3회에서 4.3회로 53.8% 감소, 몸 떨기는 25회에서 13회로 48% 감소, 꼬리치기는 24회에서 19회로 20.8% 감소로 전체적으로 말의 행동이 감소된 수치로 드러났다. 추출액 : 정제수 = 1 : 10 비율을 적용한 그룹은 1분당 머리 털기는 12회에서 8회로 33.3% 감소, 몸 떨기는 23회에서 13회로 43.5% 감소, 꼬리치기는 27회에서 15회로 44.4% 감소로 나타나 농도의 차이로 인한 말의 움직임의 변수는 큰 폭의 차이가 나지 않았다. 계피추출액 : 정제수=1 : 5 비율을 적용한 평택의 P승마장 실험 결과로는 머리 털기는 26회에서 14회로 46.2% 감소, 몸 떨기는 32회에서 15회로 53.1% 감소, 꼬리치기는 40회에서 20회로 50% 감소로 조사되어 전체적 말의 움직임이 반으로 줄어들었다. 추출액 : 정제수=1 : 10 비율을 적용한 그룹은 머리 털기는 23회에서 16회로 30.4% 감소, 몸 떨기는 32회에서 16회로 50% 감소, 꼬리치기는 38회에서 17회로 55.3%로 감소를 나타내었다. 추출액 : 정제수 = 1 : 10 비율로 말의 표면적에 따른 방제 효율(%)을 조사해 보았다. 제주대학교 방목지에서 견갑부, 몸체, 다리에 붙은 파리의 개체수는 대조구와 처리구를 비교해 보면, 견갑부는 3.4마리에서 2.4마리로, 몸체는 4.1마리에서 2.8마리로, 다리는 5.0마리에서 2.4마리로 전체적인 개체수가 전체적으로 49% 감소했다. 평택 P승마장의 계피추출액 적용 결과로는 견갑부는 4.2마리에서 3.3마리로, 몸체는 10.2마리에서 7.1마리로, 다리는 7.5마리에서 3.2마리로 전체적인 개체 수가 83% 감소했다. 제주대 마방목지 말의 견갑부, 몸체, 다리에 붙은 파리의 개체수가 전체적으로 49% 감소된 반면, 평택 P승마장 말은 견갑부, 몸체, 다리에 붙은 파리의 전체 개체 수가 83% 감소로 나타났다. 결과적으로 감소폭 34% 차이가 나타난 것은 P승마장의 깔짚에서 자연 발생하는 해충의 개체수가 많은 것으로 기인된다. 계피추출액 적용한 후, 말들은 해충의 피해로부터 다소 안정된 상태에서 휴식을 취하거나 사료 급식 하는 모습을 관찰할 수 있었다.
Cinnamaldehyde, sailcylaldehyde, cinnamyl acetate, eugenol, and anethole components are proved to be insecticidal and repellent to insecticides in cinnamon essential oil extracted from cinnamon. Based on these results, I investigated whether cinnamon extracts were effective in controlling insect pests in horses and investigated the levels of avoidance and insecticides. On the basis of 1 liter of cinnamon extract, 200g of cinnamon was put into a glass bottle with a ratio of 1000ml of ethanol, and aged for two weeks. Two weeks later, the cinnamon was removed while the dark brown extract was exposed, and 20ml of glycerin was added to minimize the divergence of the cinnamon flavor. In addition, Cinnamon Bark Essential Oil (5ml), which has a strong flavor for fighting mosquitoes and flies, was mixed and diluted with two ratios of extract: purified water = 1: 5 and 1:10, and then injected into the sprayer. Applied horses to be exposed are 10 pairs of Jeju University, 10 pairs of horse of Pyeongtaek P horse riding centre. Cinnamon extract was applied to Pyeongtaek P and cinnamon power 100g mesh pouch was placed at the entrance to the breeding facility. The application period is July ~ August 2015 and 2016. For four months over two years, flies and mosquitoes were carried out in many summer months. The time zone is 8 am, 1 pm, 6 pm. Three times a day, the horse were sprayed. I observed the number of insect pests every 3 o'clock by the number of shake off head , shiver body , beat tail, and the scapular parts of depending on the surface area of the horse and horse movements. In the movements of horse pasture at Jeju National University where the ratio of cinnamon extract : purified water = 1: 5 was applied, shake off head per minute decreased by 53.8% from 9.3 times to 4.3 times, shiver body decreased by 48% from 25 times to 13 times, beating of tail decreased by 20.8% from 24 times to 19 times, showed a decrease in horse behavior overall. In the group with extract : purified water = 1: 10 ratio, shake off head per 1 minute decreased 33.3% from 12 times to 8 times, shiver body decreased 43.5% from 23 times to 13 times, and beat tail decreased to 44.4% from 27 to 15 times. There were no significant differences in the variables of horse movements due to differences in concentration. The results of the experiment of P horse riding centre of Pyeongtaek applying cinnamon extract : purified water = 1: 5 ratio showed 46.2% decrease shake off head from 26 to 14, 53.1% decrease from 32 to 15 in shiver body, and beat tail decreased to 50% from 40 to 20 times and the overall horse movement was reduced by half. In the group with extract : purified water = 1: 10 ratio, Shake off head decreased 30.4% from 23 times to 16 times, shiver body decreased 50% from 32 times to 16 times, and beat tail decreased to 55.3% from 38 to 17 times. There was no significant difference in horse motions due to differences in concentration, but the number of insect pests was significantly reduced by half. Use a larger amount of cinnamon extract, the control efficiency (%) according to the surface area of horses was examined with a mixed solution of 1 : 10. The number of flies attached to the scapula, body and legs at the Jeju National University ranged from 3.4 to 2.4 scapula, from 4.1 to 2.8, and from 5.0 to 2.4, overally there was a 49% decrease. The application of cinnamon extract from the Pyeongtaek P horse riding centre resulted in a scapula of 4.2 to 3.3, a body of 10.2 to 7.1, and a legs of 7.5 to 3.2, with an overall population decline of 83%. There was a 49% decrease in the number of horses in Jeju pasture due to the decrease in pest population, while there was a difference in the number of horses in Pyeongtaek P horse riding centre with a decrease of 83%. As a result, the 34% difference in the decrease was attributed to the large number of naturally occurring pests in the litter of P horse riding centre. After applying the cinnamon extract, the horses were able to observe a resting state or feeding in a somewhat stable condition from the damage of the insect pests.
Author(s)
장한라
Issued Date
2017
Awarded Date
2017. 2
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000007985
Alternative Author(s)
Jang Halla
Department
산업대학원 말산업학과
Advisor
류연철
Table Of Contents
초록 ……………………………………………………………………… ⅱ
List of tables …………………………………………………………… ⅳ
List of pictures ………………………………………………………… ⅴ
Ⅰ. 서론 …………………………………………………………………… 1
1. 연구의 이론적 배경 …………………………………………………… 1
2. 연구의 목적 ………………………………………………………… 5
Ⅱ. 연구사 ………………………………………………………………… 7
1. 말의 6가지 주요 전염병 …………………………………………… 7
2. 계피의 선행 연구 …………………………………………………… 9
Ⅲ. 재료 및 방법 ……………………………………………………… 13
1. 공시동물 및 사육시설의 형태 …………………………………… 13
2. 계피추출액 스프레이 제조 과정 ………………………………… 15
3. 적용 방법 ………………………………………………………… 17
4. 조사 방법 및 내용 ……………………………………………… 18
Ⅳ. 결과 및 고찰 ………………………………………………………… 20
1. 계피추출액 농도에 따른 방제 효율 ……………………………… 20
2. 말의 표면적에 따른 방제 효율 …………………………………… 25
Ⅴ. 요약 ………………………………………………………………… 31
ABSTRACT …………………………………………………………… 32
참고문헌 ………………………………………………………………… 34
Degree
Master
Publisher
제주대학교 산업대학원
Citation
장한라. (2017). 계피추출액을 활용한 말과 말 사육시설 害蟲防除 효과 硏究
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Graduate School of Industry > Horse Industry
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