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말산업 육성법 고찰을 통한 말고기 시장 활성화 방안

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Alternative Title
A Study on the Method to Activate Horse Meat Market by Considering Horse Industry Promotion Act
Abstract
본 논문의 목적은 말산업 육성법 고찰을 통해 말고기 시장 활성화를 위한 방안을 모색하는 것이다. 한국의 말산업은 경마산업을 중심으로 발전해왔으나, 성장 잠재력과 부가가치가 높은 복합산업으로 대두되면서 2011년 말산업 육성법이 제정되었다. 이 후 2012년 제1차 말산업 육성 5개년 종합계획이 수립되었고, 2014년 제주도에 이어 2015년 경상북도와 경기도가 말산업 특구로 지정되었다. 이러한 과정을 통해 말산업은 경마산업 외에 승마의 대중화 및 말을 활용한 다양한 서비스 기능을 확대하고 있다. 한편 최근 우리가 주로 섭취하는 가축에서 각종 가축전염병이 발생하여 소비자들은 기존 축산물에 대한 불안감으로 안심하고 먹을 수 있는 대체제를 찾고 있으며 가축전염병으로부터 상대적으로 안전한 말고기에 대한 관심이 증가하고 있다. 하지만 말고기에 대한 부정적 인식은 아직까지 존재하고 있다. 본 논문은 이러한 배경을 통해 말산업 육성법을 토대로 지정된 말산업 특구에서 말고기 시장 활성화를 위해 어떠한 정책을 펼치고 있는지에 대한 연구자의 문제의식에서 출발한다.
연구방법으로는 문헌연구를 택하였다. 선행연구와 말산업 육성법, 제1차 말산업 육성 5개년 종합계획, 각 특구의 말산업 육성 정책, 말산업 실태조사 결과를 주된 자료로 사용하였다.
말고기 시장의 현황을 파악한 결과 아직까지 말고기 시장이 말산업에서 많은 부분을 차지하고 있지 않다는 것을 확인하였고, 말고기의 생산과 소비가 제주도에 한정되어 있으며, 말 비육에 대한 체계 구축이 미비하다는 문제점을 발견했으며, 말고기 시장 활성화를 위한 정책 현황을 파악한 결과 현재 말고기 시장 활성화를 위한 정책을 추진하고 있는 곳은 제주가 유일하다는 것을 확인하였고, 제주에서도 말 도체 등급판정 시범사업의 중단, 비육 전용마 도입 효과의 미비 등의 문제점을 발견하으며, 이를 개선할 방안으로 말산업 특구(제주ㆍ경북ㆍ경기) 간의 말고기 유통망 구축 방안과 말고기 품질 개선을 위한 등급ㆍ부위별 단가 책정 방안을 제시하였다.
The present investigation was carried out following the review the horse industry promotion method, with the aim to find out the lest possible solution that can vitalize the horse meat market. The horse racing industry had been in the center of the horse industry until 2011, however later the law for horse industry rearing was enacted as it consider a composite industry with high growth potential and added value. First five-year master plan for the development of horse industry was established in 2012. In 2014, Jeju-do 2014 and Gyeongsangbuk-do and Gyeonggi-do in 2015, were designated as exclusive horse industry zones. Indeed, the horse industry has been seeking for the popularization of horse-riding on top of the horse racing industry and expanding various services.
Recently, the causes zoonotic diseases various infectious diseases in domestic animal. We eat leads consumers to look for a substitute food that can be eaten safely due to the anxiety over existing livestock products. The horse meat that is relatively safe from those infectious diseases is rising. The interest of horse meat, although there still exists a stigma about horse meat.
The objective of the present study was initiated with the concern about what kind of policies are being implemented based on the current law for horse industry rearing, which can be invigorated the horse meat market at the exclusive horse industry zone.
Literature research was selected as a research method, and main sources included preceding researches, horse industry promotion methods, the first five-year master plan for horse industry rearing, the horse industry promotion policy in each exclusive zone, and researches on the actual conditions.
The result, revealed that horse meat market does not account for a large portion in the horse industry. The horse meat is produced and consumed only in Jeju-do, under a poor system set up. The research on the policies implemented for the vitalization of the horse meat market shows that only Jeju-do is implementing such policy and even in Jeju-do, the demonstration project for horse meat carcass grading has been suspended. There was no visible outcome in the attempt to introduce a system to raise horses exclusively for an eating purpose. Finally, following measures are proposed as a measure to improve the following issues: the establishment of a shared horse meat distribution system among exclusive horse industry zones (Jeju, Gyeongbuk and Gyeonggi); and a unit cost setting by grade and meat cut for the improvement of meat quality.
Author(s)
오유나
Issued Date
2018
Awarded Date
2018. 2
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000008396
Alternative Author(s)
Oh, Yu na
Affiliation
제주대학교 산업대학원
Department
산업대학원 말산업학과
Advisor
류연철
Table Of Contents
표 차례 Ⅲ
그림 차례 Ⅳ
국문요지 Ⅴ
I. 서론 1
1. 연구의 배경 및 목적 1
2. 이론적 배경 및 선행연구 검토 3
1) 말산업 육성법 제정 3
2) 제1차 말산업 육성 5개년 종합계획 수립 4
3) 말산업 특구 지정 4
4) 선행연구 검토 7
3. 연구방법 및 논문의 구성 9
II. 말고기 시장의 현황 파악 10
1. 말산업 실태조사 결과 검토 10
2. 말 도축 실적 검토 13
3. 비육마 생산과정 및 유통체계 검토 15
4. 말고기 시장의 현황과 문제점 17
III. 말고기 시장 활성화를 위한 정책 현황 파악 18
1. 제1차 말산업 육성 5개년 종합계획 검토 18
2. 말산업 특구의 말산업 육성 정책 검토 22
1) 제주특별자치도의 말산업 육성 정책 22
2) 경상북도(구미ㆍ영천ㆍ상주ㆍ군위ㆍ의성)의 말산업 육성 정책 25
3) 경기도(용인ㆍ화성ㆍ이천)의 말산업 육성 정책 27
3. 말고기 시장 활성화를 위한 정책의 현황과 문제점 29
Ⅳ. 문제점을 통한 개선방안 제시 30
1. 말산업 특구(제주ㆍ경북ㆍ경기) 간의 말고기 유통망 구축 30
2. 말고기 품질 개선을 위한 등급ㆍ부위별 단가 책정 32
V. 결론 33
참고문헌 35
ABSTRACT 38
Degree
Master
Publisher
제주대학교 산업대학원
Citation
오유나. (2018). 말산업 육성법 고찰을 통한 말고기 시장 활성화 방안
Appears in Collections:
Graduate School of Industry > Horse Industry
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