제주대학교 Repository

칼슘과 마그네슘 처리가 민트(Mentha spp.)의 생육 및 무기성분 함량에 미치는 영향

Metadata Downloads
Abstract
Studies on the specific nutritional requirements of Mentha spp. suitable to the climate of each country have been studied from a long time ago around the world. As a result, it was revealed that the change of the nutrient solution depending on the concentration of nitrogen(N), phosphorus(P) and potassium(K) affects the growth of Mentha spp. Therefore, the concentrations of nitrogen(N), phosphorus(P) and potassium(K) were fixed in this experiment and treated differently in the nutrient solution of calcium(Ca) and magnes ium(Mg). Peppermint(Mentha piperita L.), spearmint(Mentha spicata L.) and apple mint(Mentha suaveolens Ehrh.) were treated at 0.5me L-1, 1me L-1, 2me L-1, 4 me L-1 and 6me L-1 of calcium(Ca) and magnesium(Mg) nutrient solution, respectively. After 7 weeks of nutrient solution treatments, the morphological growth and mineral content of each plant were measured. Based on the mineral content of each plant, the contents of calcium(Ca)/magnesium(Mg), potassium(K)/magnesium(Mg) and potassium(K)/calcium(Ca) ratios was confirmed. The morphological growth conditions of peppermint(Mentha piperita L.) were the best in Ca 1me L-1 and Mg 0.5me L-1. Spearmint(Mentha spicata L.) showed the highest Ca 1me L-1, Mg 0.5me L-1 and Mg 6me L-1, respectively. Apple mint(Mentha suaveolens Ehrh.) were highest in Ca 1me L-1 and Mg 1me L-1.
The Ca/Mg, K/Mg and K/Ca ratios of Mentha spp. were the best when Ca/Mg ratio was in the range of 1.33:1-1.62:1 except for peppermint(Mentha piperita L.) and spearmint(Mentha spicata L.) by magnesium(Mg) treatment.The K/Mg and K/Ca ratios were high in the range of 5.82:1-6.73:1 and 3.72:1-4.50:1, respectively. The calcium(Ca) content of the Mentha spp. with the best morphological growth state was 6640-11027μg g-1 and the content of magnesium(Mg) was within the range of 3717-8560μg g-1. As a result, the most suitable calcium(Ca) and magnesium(Mg) concentrations for morphological growth of Mentha spp. were Ca 1me L-1, Mg 0.5me L-1 and Mg 1me L-1.
Author(s)
김정현
Issued Date
2018
Awarded Date
2018. 8
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000008571
Alternative Author(s)
Kim, Jung Hyun
Affiliation
제주대학교 일반대학원
Department
대학원 원예학과
Table Of Contents
목 차 ⅰ
List of Tables ⅳ
Abstract ⅴ
Ⅰ. 서언
1. Mentha spp.의 특성 및 효용성 3
1.1 페퍼민트(Mentha piperita L.)의 특성 및 효용성 4
1.2 스피아민트(Mentha spicata L.)의 특성 및 효용성 5
1.3 애플민트(Mentha suaveolens Ehrh.)의 특성 및 효용성 6
2. 칼슘(Ca, Calcium)과 마그네슘(Mg, Magnesium)의 특성
2.1 칼슘(Ca, Calcium)의 특성 7
2.2 마그네슘(Mg, Magnesium)의 특성 8
Ⅱ. 재료 및 방법
1. Mentha spp.의 양액처리 11
2. Mentha spp.의 생육조사 14
3. Mentha spp.의 공시액 제조 14
4. Mentha spp.의 무기성분 함량 분석 14
5. Mentha spp.의 통계처리 14
Ⅲ. 결과 및 고찰
1. 배양액에 따른 Mentha spp.의 형태학적인 생육 상태
1.1 칼슘(Ca)처리에 의한 페퍼민트(Mentha piperita L.)의 형태학적인 생육상태16
1.2 마그네슘(Mg)처리에 의한 페퍼민트(Mentha piperita L.)의 형태학적인 생육상태17
1.3 칼슘(Ca)처리에 의한 스피아민트(Mentha spicata L.)의 형태학적인 생육상태 20
1.4 마그네슘(Mg)처리에 의한 스피아민트(Mentha spicata L.)의 형태학적인 생육상태21
1.5 칼슘(Ca)처리에 의한 애플민트(Mentha suaveolens Ehrh.)의 형태학적인 생육상태23
1.6 마그네슘(Mg)처리에 의한 애플민트(Mentha suaveolens Ehrh.)의 형태학적인 생육상태24
2. 배양액에 따른 무기성분 함량
2.1. 칼슘(Ca) 및 마그네슘(Mg) 처리에 의한 페퍼민트(Mentha piperita L.)의 무기성분 함량(%) 26
2.2. 칼슘(Ca) 및 마그네슘(Mg) 처리에 의한 스피아민트(Mentha spicata L.)의 무기성분 함량(%) 28
2.3. 칼슘(Ca) 및 마그네슘(Mg) 처리에 의한 애플민트(Mentha suaveolens Ehrh.)의 무기성분 함량(%) 30
3. Mentha spp.의 칼슘(Ca)/마그네슘(Mg), 칼륨(K)/마그네슘(Mg) 및 칼륨(K)/칼슘(Ca)의 비율
3.1 Mentha spp.의 칼슘(Ca)/마그네슘(Mg) 비율 32
3.2 Mentha spp.의 칼륨(K)/마그네슘(Mg) 비율 34
3.3 Mentha spp.의 칼륨(K)/칼슘(Ca)의 비율 35
4. Mentha spp.의 칼슘(Ca)과 마그네슘(Mg)의 무기성분 함량(μg g-1)
4.1 페퍼민트(Mentha piperita L.)의 칼슘(Ca)과 마그네슘(Mg)의 무기성분 함량 (μg g-1)37
4.2 스피아민트(Mentha spicata L.)의 칼슘(Ca)과 마그네슘(Mg)의 무기성분 함량(μg g-1)38
4.3 애플민트(Mentha suaveolens Ehrh.)의 칼슘(Ca)과 마그네슘(Mg)의 무기성분 함량(μg g-1)39
Ⅳ. 적 요 41
Ⅴ. 참고문헌 42
Degree
Master
Publisher
제주대학교 일반대학원
Citation
김정현. (2018). 칼슘과 마그네슘 처리가 민트(Mentha spp.)의 생육 및 무기성분 함량에 미치는 영향
Appears in Collections:
General Graduate School > Horticulture
공개 및 라이선스
  • 공개 구분공개
파일 목록

Items in Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.