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골드키위에서 꽃가루 품종과 희석 비율이 종자 형성과 과실 품질에 미치는 영향

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Abstract
The study was carried out to evaluate the effect of pollen donor genotype and pollen dilution ratio on fruit quality and seed formation in three yellow-fleshed kiwifruits including 'Halla Gold', 'Sweet Gold', and 'Enza Gold'. Analysis of pollen tube growth indicated that pollen tubes penetrated into ovules through style 2 or 3 days after artificial pollination, but there was a little bit of difference in the number of pollen tubes penetrating into ovule depending on pollen donor genotypes and dilution ratio. Pollen tube growth of 'Bohwa' was better than 'Chieftain' in 'Halla Gold' and 'Sweet Gold', whereas opposite tendency was observed in 'Enza Gold'. The number of pollen tubes penetrating into ovules was the lowest in 20X pollen dilution. Pollination with 'Bohwa' increased the fresh weight, dry matter and size of fruits than that with 'Chieftain' in all three cultivars. Seed number showed a similar tendency to fruit weight and dry matter in 'Halla Gold' and 'Sweet Gold', but opposite tendency was shown in 'Enza Gold'. The fresh weight, dry matter and size of fruits was higher in 1-10X compared to that of fruits from 20X dilution and was little affected by dilution ratio. Seed number and 100-seeds weight showed similar tendency to fresh weight and dry matter.
본 연구는 제주지역 무가온 플라스틱 하우스에서 재배되고 있는 'Halla Gold', 'Sweet Gold'및 'Enza Gold'에 대하여 꽃가루 품종과 희석 비율이 과실 품질 및 종자 형성에 미치는 영향을 알아보고자 수행하였다. 암술 내 화분관 신장은 인공수분 2일 또는 3일 후에 밑씨에 도달하여 결합하는데, 그 양상은 꽃가루 품종과 희석 비율에 따라 차이가 있었다.'Halla Gold'와'Sweet Gold'의 화분관 신장에 있어서는 'Bohwa'가'Chieftain'보다 좋았으나, 'Enza Gold'에서는반대의 경향을 보였다. 꽃가루 희석 비율에 따른 화분관 신장에서는 20X가 다소 낮은 경향이었다. 'Hall Gold','Sweet Gold'그리고 'Enza Gold'에서 과중, 건물률 및 과실 크기는'Bohwa'로 수분했을 때 높게 나타났다.'Halla Gold' 와'Sweet Gold'의종자 수는 과중 및 건물률과 비슷한 경향이었으나, 'Enza Gold'에서는 반대의 경향을 나타냈다. 꽃가루 희석 비율에 따른 과중, 건물률 및 과실크기는 1-10배에서 큰 차이가 없이 높은 편이나 20배 에서는 유의적이게 낮았으며, 종자 수 및 100립중도 유사한 경향이었다.
Author(s)
정승용
Issued Date
2018
Awarded Date
2018. 8
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000008600
Alternative Author(s)
Jeong, Seung Yong
Affiliation
제주대학교 일반대학원
Department
대학원 원예학과
Table Of Contents
목 차 ⅰ
List of Tables ⅱ
List of Figures ⅲ
Abstract ⅳ

Ⅰ. 서언 1
Ⅱ. 재료 및 방법 3
1. 식물재료 3
2. 인공수분 3
3. 암술 내 화분관 신장 7
4. 과실 비대 및 품질 특성 7
5. 종자 수 및 무게 8
6. 통계분석 8
Ⅲ. 결과 및 고찰 9
1. 꽃가루 품종이 과실 품질 및 종자 형성도에 미치는 영향 9
2. 꽃가루 희석 비율이 과실 품질 및 종자 형성도에 미치는 영향 15
Ⅳ. 결론 20
Ⅴ. 초록 22
인용문헌 23
감사의 글 27
Degree
Master
Publisher
제주대학교 일반대학원
Citation
정승용. (2018). 골드키위에서 꽃가루 품종과 희석 비율이 종자 형성과 과실 품질에 미치는 영향
Appears in Collections:
General Graduate School > Horticulture
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