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붉바리(Epinephelus akaara) 종자생산을 위한 먹이생물 배양 개발 및 적정 먹이 탐색

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Alternative Title
Development of feed organism culture system and investigation of appropriate feeds for the seed production of red spotted grouper, Epinephelus akaara
Abstract
붉바리는 구경이 작은 어류로 종자생산과정에서 초기 먹이 붙임에 적합한 크기의 먹이생물 공급이 필요하다. 이 연구에서는 rotifer 소형화를 위한 배양환경을 조성하고, 부화자어 구경에 따라 적정 먹이생물을 공급하여 사육하였다. 초소형 rotifer를 생산하기 위해 초고밀도 rotifer 배양조건은 수온 28±0.5℃, 용존산소 20 mg/L, PH 2.0~8.2, 염분 25 ppt, 먹이생물로는 1일 rotifer 1억당 chlorella 1.36×10 13~2.42×10 13 cell/mL을 공급하였 다. 저밀도 rotifer 배양방법은 수온 25±0.5℃, 용존산소 10 mg/L, PH 7.1~8.2, 염분 25 ppt, 먹이생물로는 1일 rotifer 1억당 chlorella 1.36×10 13~2.42×10 13 cell/mL을 공급하였다. 초고밀도 rotifer배양에서 rotifer의 포란수는 3시간 단위로 측정한 결과 18시간 후 2개의 알을 포란한 rotifer(2포란 rotifer), 24시간 3포란 rotifer, 30시간에 4포란 rotifer 개체가 측정 되었으며, 4포란 rotifer 개 체수는 84시간 후에 최대치에 달하였다. 초고밀도 배양에서 생산한 rotifer 크기는 90.44~201.02 ㎛범위였다. 저 밀도 배양에서는130.39~216.02㎛범위였다. 구경 크기는 부화 후 5일차 263.4±3.7 ㎛, 11일차 406.7±21.3 ㎛, 21일차 856.9±136.6 ㎛로 증가 하였다. 자어에게 초소형 rotifer를 공급한 결과 섭취율은 95% 였다. 자어의 크기는 사육 수온 21~24.5℃에서 부화 후 1일차 1.95±0.06 mm, 7일차 2.40±0.14 mm, 15일차 3.52±0.70 mm, 21일차 4.99±0.72 로 성장하였다. 자어는 부화 후 45일 2.12±0.55mm 성장하고 성어의 형태와 유사한 체형을 가진다.
Owing to the fry of red spotted grouper has a small size of mouth, it needs a live food supply that is suitable for initial feeding during the seed production process. In this study, we made an incubation environment to miniaturize the rotifer used as an early live food, and the fry was raised by supplying the proper living food according to the size of the mouth. In order to produce ultra-small rotifer, the incubation conditions were maintained under water temperature of 28±0.5°C, dissolved oxygen of 20 mg/l, PH 2.0 to 8.2, and salinity of 25 ppt and chlorella supplied 1.36×10 13 ~ 2×10 13 cell/mL with 100 million rotifers per day. Low-density rotifer incubation conditions maintained water temperature of 25±0.5°C, dissolved oxygen of 10 mg/L, PH 7.1 to 8.2, and salinity of 25 ppt and chlorella supplied 1.36×10 13 ~2.42×10 13 cell/mL with 100 million rotifers per day. The fecundity of rotifer in ultra-density incubation was investigated every three hours. Rotifer with two eggs were observed 18 hours after and rotifer with three eggs after 24 hours. And after 30 hours incubation, rotifer with four eggs were observed. The population of rotifer with four eggs reached its highest level after 84 hours incubation. The size of the rotifer produced in ultra-density incubation were 90.44 ㎛ to 201.02 ㎛, and the rotifer size in low density incubation were 130.39 ㎛ to 216.02 ㎛. The size of the mouth was 263.4±3.7 μm on 5 day after hatching (DAH) and 406.7±21 μm on 11 DAH. It was increased to 856.9±136.6 μm on 21 DAH. The result of supplying ultra-small rotifers to fry was 95% feed intake rate. The size of the fry grew to 1.95±0.06 mm on 1 DAH, 2.40±0.14 mm on 7 DAH, 3.52±0.70 mm on 15 DAH and 4.99±0.72 on 21 DAH when raised under water temperature conditions of 21℃ to 24.5℃. Fry grow to about 2.12±0.55 cm in size on 45 DAH, and its external morphology was alike to that of an adult fish.
Author(s)
부문수
Issued Date
2019
Awarded Date
2019. 8
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000009082
Alternative Author(s)
Boo, Moon Soo
Affiliation
제주대학교 산업대학원
Department
산업대학원 증식학과
Advisor
이영돈
Table Of Contents
Ⅰ. 서 론 1

Ⅱ. 재료 및 방법 3

1. 어미 사육관리 및 수정란 생산 3
2. 붉바리 부화자어 사육 5
1) 부화자어 사육환경 조건 5
2) 부화자어 성장 6
3) 부화자어 구경 발달 6
4) 초기 부화자어 섭이율 6
3. 먹이생물 배양 및 영양강화 7
1) Rotifer 초고밀도(ultra high density culture) 배양 7
2) Rotifer 저밀도(low density culture) 배양 9
3) Aretemia nauplii 부화 10
4) Aretemia 영양강화 11
5) 영양제의 사용 12
4. 부화조 먹이생물 및 초기 사료 공급 시기 13

Ⅲ. 결 과 14

1. 배양 방법에 따른 먹이생물의 변화 14
1) 초고밀도 배양 방법에 따른 rotifer 개체수 및 포란수별 개체수의 변화 14
2) Rotifer 배양 방법에 따른 크기 비교 16
3) Aretemia 영양강화 전·후 크기 비교 18
2. 부화자어의 발달 19
1) 부화자어의 성장 19
2) 부화자어의 구경 발달 20
3) 부화자어의 먹이생물 섭이 21
3-1) 초기 부화자어 소화관 내 rotifer 관찰 및 섭이율 조사 21
2-2) 부화자어 소화관 내 먹이생물 조직학적 관찰 22

Ⅳ. 고 찰 23

Ⅴ. 요 약 25

Ⅵ. 참고 문헌 26
Degree
Master
Publisher
제주대학교 산업대학원
Citation
부문수. (2019). 붉바리(Epinephelus akaara) 종자생산을 위한 먹이생물 배양 개발 및 적정 먹이 탐색
Appears in Collections:
Graduate School of Industry > Aquaculture
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