제주대학교 Repository

참다래 품종에 따른 과실의 생육특성과 자당 대사 효소활성의 비교

Metadata Downloads
Alternative Title
Comparison of Fruit Growth and Developmental Characteristics and Sucrose Metabolizing Enzyme Activity in Different Kiwifruit Cultivars
Abstract
The study was conducted to examine the relationship between fruit development and sucrose metabolizing
enzyme activities in the fruit of some kiwifruits grown in Jeju region. The fruit characteristics and sucrose
metabolizing enzyme activities were evaluated during fruit development from 60 to 190 days after anthesis
(DAA) in yellow-fleshed cv 'Halla Gold', 'Sweet Gold' and 'Goldone' and green-fleshed cv 'Garmrok' for two
years of 2017 and 2018. Fruit size enlarged rapidly from 20 to 60 DAA, which thereafter increased slowly by
harvesting time. Fresh weight increased rapidly from 60 to 100 DAA and then had a tendency of slow
increase which was different depending on cultivars. Dry matter showed a gradual increase by harvesting
time. Soluble solids reached above 8 oBrix at 160 DAA and then increased gradually by harvesting time.
Acidity maintained about 2.0% at maturity stage. Firmness was classified two types which consisted of
gradual decrease and maintenance at maturity stage. Hue value indicating green coloration showed a very
slow decline. Starch content continued to increase by about 140 DAA, was maintained by 170 DAA, and
thereafter decreased drastically. Soluble sugar showed a low level by 120 DAA and then a rapid increase by
harvesting time, which ranked high in order of fructose, glucose, sucrose, and myo-inositol at harvest. The
sucrose degradation activities of sucrose synthase (SS) and acid invertase decreased gradually by 120-140
DAA with a small difference depending on cultivars, but those of neutral invertase remained constantly low
during fruit development. The sucrose synthesizing activities of sucrose phosphate synthase and SS
maintained at low level 140 and 100 DAA, respectively and then increased gradually. The results indicate
that 120 DAA is a turning point in a changing pattern of fruit weight and soluble sugar content which were
combined with a change of sucrose metabolizing enzyme activities.
본 연구는 제주지역에서 재배되고 있는 참다래 품종의 과실에서 과실 생육과 자당 대사에
관여하는 효소 활성과의 관계를 살펴보고자 수행되었다. 황색과육 계통의 한라골드, 스위트골
드 및 골드원과 녹색과육 계통의 감록 품종을 이용하여 2017년 및 2018년 2년간 만개 후 60
일부터 190일까지 수행하였다. 과실의 크기는 만개 후 20일부터 40일까지 급격히 증가하고,
이후 수확기까지 점진적으로 증가하였다. 과중은 만개 후 60일부터 100일까지 급격하게 증가
한 후 느리게 증가하였는데 품종에 따라 차이가 있었다. 건물율은 수확기까지 점차 증가하였다.
당도는 만개 후 160일경에 8oBrix 이상에 이르렀으며, 수확기까지 점차 증가하였다. 산도는
성숙기에 2.0% 수준을 나타냈다. 경도는 품종에 따라 점차 감소하는 것과 유지되는 것으로 구
분되었다. 과육색(ho)은 녹색도가 느리게 감소함을 보였다. 전분의 함량은 만개 후 140일까지
계속 증가하고, 170일까지 높게 유지되었으며, 이후 급격히 감소하였다. 가용성 당은 만개 후
120일까지 낮은 수준을 보였으나, 이후 수확기까지 급격하게 증가하여 수확기에는 과당, 포도
당, 자당, 미오-이노시톨 순으로 나타났다. 자당 분해의 Sucrose synthase(SS)와 acid
invertase의 활성은 품종에 따라 약간의 차이는 있으나 만개 후 120-140일까지 점진적으로
감소하였으며, neutral invertase의 활성은 과실 발육 기간동안 거의 일정하게 낮은 수준을 유
지하였다. Sucrose phosphate synthase와 SS의 자당 합성의 활성은 각각 만개 후 140일 및
120일까지 낮은 수준에 머물렀으나 이후 점차 증가하였다. 본 연구 결과 만개 후 100일이 자
당 대사 효소 활성의 변화와 더불어 과중 및 가용성 당 함량의 증가 양상이 변화하는 전환점
이 됨을 확인할 수 있었다.
Author(s)
강형호
Issued Date
2020
Awarded Date
2020. 8
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000009667
Alternative Author(s)
Kang, Hyeong Ho
Affiliation
제주대학교 대학원
Department
대학원 원예학과
Advisor
송관정
Table Of Contents
목 차 ⅰ
List of Figuresⅱ
Abstract ⅲ
Ⅰ. 서언. 1
Ⅱ. 재료 및 방법 3
1. 식물재료 3
2. 과실 품질특성. 3
3. 가용성 당 및 전분 분석 4
4. 자당 대사 효소의 추출 및 활성 분석 5
5. 총 단백질 정량 6
Ⅲ. 결과 및 고찰. 7
1. 과실 생육 및 품질 특성의 변화. 7
2. 전분 및 가용성 당 함량의 변화 13
3. 당 대사 효소 활성의 변화 15
Ⅳ. 초록. 19
인용문헌 20
Degree
Master
Publisher
제주대학교 대학원
Citation
강형호. (2020). 참다래 품종에 따른 과실의 생육특성과 자당 대사 효소활성의 비교
Appears in Collections:
General Graduate School > Horticulture
Authorize & License
  • AuthorizeOpen
Files in This Item:

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.