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제주지역 양돈 악취물질의 분석 및 악취기여도 평가

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Abstract
In this study, the complex odor, the 22 designated odorous compounds and 4 undesignated odorous compounds has been analyzed from four swine farms in Jeju Island, in order to investigate the emission characteristics and odor contribution by different ventilation types. The complex odor and the volatile fatty acids were found to be higher than their emission standards at the boundary in four swine farms. However the sulfur compounds, nitrogen compounds, aldehyde compounds, and volatile organic compounds showed lower concentrations than the emission standards at the boundary. The concentrations of p-cresol and skatole were detected higher than the threshold limit value (TLV). The values of the sum of odor quotient (SOQ) were the highest at the boundary in 'B farm'. In the boundary of all swine farms, the odor quotients (OQ) of the volatile fatty acids (butyric acid, n-valeric acid, iso-valeric acid, except propionic acid) were showed the highest values, but the phenols (phenol, p-cresol) and the indoles (indole, skatole) showed low OQ values. Also, the odor contribution of volatile fatty acids was found to be the highest as 89.3∼96.6% at the boundaries in all farms. Consequently, the volatile fatty acids might be considered as the major causing compounds of odor complaints. From the odor contribution comparison based on the swine types, the contribution of sulfur compounds was the highest in the range of 46.0∼55.8% at the enclosed type swine facility. The odor contribution of volatile fatty acids was 44.9∼56.5% at the winch-curtain type facility.
Author(s)
김건윤
Issued Date
2020
Awarded Date
2020. 8
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000009721
Alternative Author(s)
金建潤
Department
대학원 화학과
Advisor
김원형
Table Of Contents
List of Tables ⅳ
List of Figures ⅶ
ABSTRACTⅹ
I. 서 론 1
II. 연구방법 4
1. 악취 시료 채취
1.1 시료 채취 4
1.2 시료 채취 지점 8
1.3 시료 채취 장비 9
1.3.1 진공흡입상자 9
1.3.2 Low Volume Air Sampler 9
1.3.3 Mini Volume Air Sampler 9
1.4 악취 시료 측정 및 분석 장비 9
1.4.1 무취 공기 제조장치 9
1.4.2 UV-Visible Spectrophotometer 10
1.4.3 Gas Chromatograph 10
1.4.4 High Performance Liquid Chromatograph 10
1.4.5 Thermal desorber System 10
1.4.6 Headspace System 10
1.4.7 Solid Phase Micro Extraction (SPME) System 10
2. 악취 시료 측정 및 분석방법
2.1 공기 희석 관능법 11
2.2 암모니아 채취 및 분석 12
2.3 트리메틸아민 채취 및 분석 13
2.4 황화합물 채취 및 분석 14
2.5 알데하이드화합물 채취 및 분석 15
2.6 휘발성 유기화합물 채취 및 분석 17
2.7 휘발성 저급지방산 채취 및 분석 18
2.8 페놀류, 인돌류 채취 및 분석 20
2.9 분석 데이터 신뢰도 평가 20
III. 결과 및 고찰 22
1. 복합악취결과
2. 농장별 악취물질 농도
2.1 암모니아 농도 25
2.2 트리메틸아민 농도 28
2.3 황화합물 30
2.3.1 황화수소 농도 31
2.3.2 메틸머캅탄 농도 33
2.3.3 황화이메틸 농도 34
2.3.4 이황화이메틸 농도 36
2.4 알데하이드화합물 37
2.4.1 아세트알데하이드 농도 38
2.4.2 프로피온알데하이드 농도 40
2.4.3 뷰틸알데하이드농도 42
2.4.4 iso-발레르알데하이드 농도 44
2.4.5 n-발레르알데하이드 농도 45
2.5 휘발성유기화합물 47
2.5.1 스타이렌 농도 48
2.5.2 톨루엔농도 50
2.5.3 자일렌 농도 52
2.5.4 메틸에틸케톤 농도 54
2.5.5 메틸 iso-뷰틸케톤 농도 56
2.5.6 뷰틸아세테이트 농도 58
2.5.7 iso-뷰틸알코올 농도 60
2.6 휘발성 저급지방산 62
2.6.1 프로피온산 농도 63
2.6.2 뷰티르산 농도 65
2.6.3 iso-발레르산 농도 67
2.6.4 n-발레르산 농도 69
2.7 페놀 및 인돌류 71
2.7.1 페놀 농도 72
2.7.2 p-크레졸 농도 74
2.7.3 인돌 농도 76
2.7.4 스카톨 농도 78
3. 악취 원인물질 기여도 80
Ⅳ. 결 론 99
Ⅴ. 참고문헌 101
Degree
Master
Publisher
제주대학교 대학원
Citation
김건윤. (2020). 제주지역 양돈 악취물질의 분석 및 악취기여도 평가
Appears in Collections:
General Graduate School > Chemistry
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