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한국 재래 감귤 당유자 변이계통의 형태∙유전학적 특성 분석

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Alternative Title
Morphological and Genetic Characterization of the Variants of Dangyooza, Korea Landrace Citrus
Abstract
본 연구는 제주시 애월읍 곽지리에서 자라고 있는 제주 재래 감귤의 당유자 변이 계통인 북당유자와 솔당유자의 형태적 및 유전적 특성을 규명하고자 수행하였다. 북당유자의 잎 형태는 일반 당유자와 유사하였으나, 솔당유자의 잎 형태와는 약간 다르게 나타났다. 과실의 형태도 잎의 형태와 매우 유사한 양상을 보였는데, 북당유자의 과실 크기, 과피의 두께 및 경도는 일반 당유자와 매우 유사하여 각각 크고, 두꺼우며, 연하게 나타났다. 반면 솔당유자는 과실은 작고, 과피가 얇으며, 단단하여 북당유자와 일반 당유자의 과실 특성과는 다르게 나타났다. 이들 과실의 특성들은 비중에 의해 나타난 바와 같이 부피 발생과 관련되었다. 과실의 플라보노이드 함량에 있어서도 차이가 있었는데, 특히 과피보다는 과육에서 분명하게 나타났다. 솔당유자의 과육은 일반 당유자와 북당유자의 과육에서의 플라보노이드 함량이 높게 나타났는데, 나리누틴, 나린진, 루틴, 네오헤스페리딘 및 헤스페리딘에서 약 1.1-1.4, 1.4-1.8, 1.7-1.9, 2.1-2.3, 그리고 2.1-2.4배 정도 높았다. DMA 염색 양상에 근거한 핵형은 1A+3B+1C+7D+6E로 모든 당유자 변이 계통에서 동일하게 나타났다. 엽록체 DNA의 trnL-trnF 영역의 PCR 증폭 염기서열도 모두 동일하였다. 그러므로 본 연구결과 제주 재래 감귤 당유자 변이 계통의 형태적 변이는 교잡 실생이 아닌 주심심 기원 유래의 변이로 발생된 것으로 확인되었으며 향후 유전적•후성적 변이에 대한 추가적인 연구가 필요한 것으로 판단되었다.
The study was carried out to evaluate the morphological and genetic characteristics of two variants, buk-dangyooza (BDY) and sol-dangyooza (SDY) with a comparison of common dangyooza (DY), a Jeju landrace citrus, growing in Gawkji-ri, Aewole-up, Jeju, Korea. The leaf morphology of BDY was very similar to that of common DY, however a little different from that of SDY. The fruit morphology showed a very similar tendency among three variants, in which the fruit size, peel thickness, and peel hardness of BDY were a very similar to those of DY being large, thick and soft, respectively. However, those of SDY being small, thin, and hard, were different from those of SDY and DY. These fruit characteristics were related to puffiness indicated as a specific gravity. There was a great difference of flavonoid content in fruits, which was especially distinguishable in pulp than peel. The pulp of SDY showed higher flavonoid content compared to that of DY and BDY by 1.1-1.4, 1.4-1.8, 1.7-1.9, 2.1-2.3, and 2.1-2.4 times, in narirutin, naringin, rutin, neohesperidin, and hesperidin, respectively. The karyotype on CMA banding pattern was same with 1A + 3B + 1C + 7D + 6E in all three types of DY. The sequence alignment of chloroplast DNA trnL-trnF region indicated by PCR amplification also was the same in all three types of DY. Therefore, the study indicates that morphological and genetic variations for DY variants, Jeju landrace citrus might be caused by a variation induced from the seedling of nucellar origin, not sexual hybridization. Further research is needed on genetic and epigenetic variations in the future
Author(s)
진국림
Issued Date
2020
Awarded Date
2020. 8
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000009753
Alternative Author(s)
Zhin, Kook Lhim
Affiliation
제주대학교 산업대학원
Department
산업대학원 원예학과
Advisor
송관정
Table Of Contents
목 차 ⅰ
List of Tables. ⅱ
List of Figures ⅲ
Abstract ⅳ
Ⅰ. 서언. 1
Ⅱ. 재료 및 방법. 3
1. 식물재료. 3
2. 형태생화학적 특성 3
3. 핵형분석 4
4. 엽록체 유전변이 4
Ⅲ. 결과 및 고찰. 6
1. 잎 및 과실의 형태적 특성. 6
2. 과실의 생화학적 특성 12
3. 염색체의 CMA 핵형 특성 15
4 엽록체 trnL-trnF intergenic 부위의 염기서열 특성 17
Ⅳ. 초록 19
인용문헌 20
Degree
Master
Publisher
제주대학교 산업대학원
Citation
진국림. (2020). 한국 재래 감귤 당유자 변이계통의 형태∙유전학적 특성 분석
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Graduate School of Industry > Horticulture
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