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마늘 및 유산균 복합제 첨가 사료가 넙치(Paralichthys olivaceus)의 비 특이적 면역반응에 미치는 영향

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Alternative Title
Effects of Dietary Supplementation of Garlic and Probiotics Combination on Nonspecific Immune Responses of Olive Flounder(Paralichthys olivaceus)
Abstract
In the case of olive flounder aquaculture in Jeju, it has been important to produce safe and healthy fish because diseases increased caused by increased temperature and increased water temperature due to climate change, the burden of using antibiotics was charged, and the demand for eco-friendly aquaculture olive flounders(Paralichthys olivaceus) was raised. This study experimented and analyzed effects of feed additives with garlic and mixture lactic acid bacteria on nonspecific immune response of olive flounders(P. olivaceus), and it could drive the following conclusions.
1. This study supposed that the feed additives could improve disease resistance against S. parauberis, V. harveyi, and E. tarda by including mixture lactic acid bacteria and garlic powder with strong antioxidant function and active oxygen removal function and enhancing the nonspecific immune responses.
2. In the experiment of the garlic and the mixture lactic acid bacteria, this study made olive flounders(P. olivaceus) infected by S. parauberis and V. harveyi. The relative survival rate was 40% or higher compared to the control group, and it had a high antibacterial effect. As a result, this study expects that garlic and mixture lactic acid bacteria would help reduce the use of synthetic antibiotics, which has been a problem recently, and can be used as feed additives to increase the immunity of olive flounders(P. olivaceus).
3. In the experiment of the garlic and the mixture lactic acid bacteria, when the water temperature was high, the antibacterial effect did not occur evidently on E. tarda. It is because the E. tarda has a high pathogenicity compared to other bacterial species. This study suggests further studies are needed on the relationship between the antibacterial effect on E. tarda and the water temperature in the future.
4. As a result of measuring the efficiency of the feed including the mixture lactic acid bacteria, this study found that it was helpful for the growth of olive flounders(P. olivaceus) and its feed efficiency was also improved by about 7-12%. This study did not perform the efficiency of the feed additives including garlic and multiple lactic acid bacteria.
5. This study found that the feed additives, including the multiple lactic acid bacteria, which has antioxidant effects and active oxygen removal function, and the garlic, which has an antibacterial effect, would be helpful for nonspecific immune responses against S. parauberis and V. harveyi bacteria of aquaculture olive flounders(P. olivaceus). It verified that the feed additives can be used as natural feed additives.
제주의 넙치 양식은 기후변화에 따른 기온 및 수온상승으로 인한 질병의 증가, 항생제 사용에 대한 부담, 친환경 양식넙치 생산요구로 인해 안전성이 높은 건강한 어류 생산이 무엇보다 중요해지고 있다. 본 연구에서는 마늘 및 유산균 복합제 첨가 사료가 넙치의 비 특이적 면역반응에 미치는 영향을 실험· 분석하여 다음과 같은 결론을 도출할 수 있었다.
1. 강력한 항산화 및 활성 산소 제거 기능이 있는 복합유산균과 마늘을 분말로 사료에 첨가하여 넙치의 비 특이적 면역반응을 증진시켜 S. parauberis, V. harveyi, E. tarda에 대한 질병저항성을 향상 시킨 것으로 사료된다.
2. 마늘 및 복합유산균제 실험에서 S. parauberis와 V. harveyi를 사용하여 감염시킨 경우, 대조구에 비해 상대생존율이 40% 이상으로 높은 항균효과를 나타내었다. 결과적으로 마늘과 복합유산균제가 최근 문제가 되고 있는 합성항생제 사용을 줄이는데 도움이 될 것으로 보이며, 넙치의 면역력을 높일 수 있는 사료첨가제로 사용 할 수 있을 것으로 판단된다.
3. 마늘 및 복합유산균제 실험에서 수온이 높은 경우 E. tarda에서 항균효과가 뚜렷하게 나지 않았는데, 이는 다른 세균 종에 비해 병원성이 매우 높기 때문으로 사료된다. 향후 E. tarda에 대한 항균 효과와 수온과의 관계에 대한 추가 연구가 필요하다.
4. 복합유산균 첨가사료 효율 측정결과 넙치 성장에도 도움이 되고, 사료효율도 약 7~12% 향상된 것으로 나타났다. 금회 연구에서 마늘 및 복합유산균 첨가사료의 효율은 실시하지 못하였다.
5. 이번 연구에서 복합유산균의 항산화 효과와 활성산소 제거 기능에 마늘의 항균효과를 복합적으로 첨가한 사료에서 양식넙치의 S. parauberis와 V. harveyi 세균에 대한 비 특이적 면역반응에 도움이 되는 것으로 나타나 천연사료첨가제로 사용이 가능 할 수 있음을 보여 주었다.
Author(s)
김병훈
Issued Date
2021
Awarded Date
2021. 8
Type
Dissertation
URI
https://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000010305
Alternative Author(s)
Kim, Byeong Hun
Affiliation
제주대학교 산업대학원
Department
산업대학원 해양생물공학과
Advisor
정준범
Table Of Contents
Ⅰ. 서 론 1
Ⅱ. 재료 및 방법 3
1. 생균보조제 첨가 사료 적용 실험 3
1.1. 넙치에 대한 급이 실험 3
1.2. Disc diffusion 방법을 이용한 항균 효과 분석 5
1.3. 혈액 생리학적 분석 5
1.4. 공격실험 6
2. 마늘 및 생균보조제 첨가 사료 적용 실험 8
2.1. 넙치에 대한 급이 실험 8
2.2. Disc diffusion 방법을 이용한 항균 효과 분석 9
2.3. 혈액 생리학적 분석 9
2.4. 공격실험 9
Ⅲ. 결 과 12
1. 생균보조제 첨가 사료 적용 실험 12
1.1. Disc diffusion 방법을 이용한 항균 효과 분석 12
1.2. 혈액 생리학적 분석 13
1.3. 공격실험 14
2. 마늘 및 생균보조제 첨가 사료 적용 실험 20
2.1. Disc diffusion 방법을 이용한 항균 효과 분석 20
2.2. 혈액 생리학적 분석 22
2.3. 공격실험 23
Ⅳ. 고 찰 31
Ⅴ. 요 약 36
참고 문헌 39
Degree
Master
Publisher
제주대학교 산업대학원
Citation
김병훈. (2021). 마늘 및 유산균 복합제 첨가 사료가 넙치(Paralichthys olivaceus)의 비 특이적 면역반응에 미치는 영향
Appears in Collections:
Graduate School of Industry > Marine Organism Engineering
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