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Variation in Harvest Fruit Quality Related to Cane-based Fruiting Position in ‘Sweet Gold’ Kiwifruit Vines

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Abstract
This study investigated the effects of cane-based fruiting position on fruit quality at harvest in a golden-flesh kiwifruit variety, ‘Sweet Gold’ (Actinidia chinensis var. chinensis). The vines were grown on a pergola-trained system under a protected plastic film house in Jeju, Korea. The fruits were classified according to 6 cane-based fruiting positions (3 positions from the trunk to the tip of the leader × 2 positions from the leader to the apex of the cane). Fruits that developed at fruiting positions far away from the trunk (fruiting positions 6 and 5) had higher fruit weights, whereas fruits that developed at positions close to the trunk (positions 1 and 3) exhibited a higher dry matter percentage and soluble solid contents. The variation in titratable acidity was very low, and the values were not significantly different between different fruiting positions. Fruits that developed far away from the trunk and leader (position 6) exhibited the highest firmness and flesh coloration. Fruits that developed far away from the trunk and leader (position 6) and close to the trunk and distal to the leader (position 4) had the highest starch levels and lowest soluble sugar contents. These results indicated that there were small variations in fruit quality parameters at harvest in fruits at different fruiting positions within vines. These differences were not consistent over the two years of the study period and there were no distinct correlations among these fruit quality parameters.
본 연구는 제주지역 무가온 플라스틱 하우스에서 덕식으로 재배되고 있는 ‘스위트골드’(Actinidia chinensis var. chinensis)의 수확 시 가지 착과 부위별 과실 품질에 미치는 영향을 알아보고자 수행하였다. 가지 착과 부위는 가지 6개 구역(주간에서부터 주지의 끝의 거리에 따라 3개의 구역 × 가지 끝에서 주지까지 거리에 따라 2개의 구역)으로 구분하였다. 주간에서 멀리 위치한 부위(6구역, 5구역)에서 생육한 과실들은 과중이 높게 나타났고, 반면 주간에서 가까운 부위(1구역, 3구역)에서 생육한 과실들은 건물중(DM)과 가용성 고형물(SSC)의 함량이 높게 나타났다. 가지 착과 부위에 따른 산 함량의 변화는 작았으며 유의적 차이가 없었다. 주간과 주지에서 멀리 위치한 6구역에서 생육한 과실들은 경도와 착색도가 높게 나타났다. 주간과 주지에서 멀리 위치한 부위(6구역)와 주간에서 가깝고 주지에서 멀리 위치한 부위(4구역)에서 생육한 과실들은 높은 전분 함량과 낮은 가용성 당 함량을 나타냈다. 본 연구 결과는 수체 내 착과 부위별 수확기 과실 품질 특성에는 큰 차이가 없음을 나타내었다. 이들 차이는 2년간 동일한 양상으로 나타나지는 않았으며 과실 품질 특성에도 명확한 관계는 나타나지 않았다.
Author(s)
Channy Samonty
Issued Date
2022
Awarded Date
2022. 2
Type
Dissertation
URI
https://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000010454
Affiliation
제주대학교 대학원
Department
대학원 원예학과
Advisor
송관정
Table Of Contents
INTRODUCTION . 1
MATERIALS AND METHODS . 3
Plant Materials . 3
Classification of Cane-based Fruiting Position . 4
Evaluation of Fruit Quality . 5
Analysis of Non-structural Carbohydrates 5
Statistical Analysis 6
RESULTS AND DISCUSSION . 7
Variation in Fruit Quality Related to Cane-based Fruiting Positions . 7
Variation of Starch and Soluble Sugar Contents Related to Cane-based Fruiting Positions 16
LITERATURE CITED 20
ABSTRACT IN KOREAN 24
ACKNOWLEDGEMENTS 25
Degree
Master
Publisher
제주대학교 대학원
Appears in Collections:
General Graduate School > Horticulture
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