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복합운동 시 L-카르니틴 섭취가 과체중 여성의 체력, 신체구성 및 대사증후군 위험요인에 미치는 효과

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Alternative Title
Effect of L-carnitine intake during combined training on physical fitness, body composition, and metabolic risk factors in overweight young-adult women
Abstract
본 연구는 복합운동 시 L-카르니틴 섭취가 과체중 성인 여성의 체력, 신체구성 및 대사증후군 위험요인에 미치는 효과를 분석하는 데 그 목적이 있다. 대상자는 운동경력이 없는 과체중 성인 여성 18명으로, 복합운동+위약 섭취 집단(Combined training+placebo intake group, CTP)과 복합운동+L-카르니틴 섭취 집단(Combined training+L-carnitine intake group, CTC)으로 무작위 배정하였다. 복합운동은 유산소운동과 저항성 운동을 병행한 80분의 운동을 8주 동안 주 3회 실시하였고, 운동 적용 전·후로 악력, 배근력, 순발력, 근지구력, 심폐지구력, 신체구성, 혈압, 공복혈당 및 혈중지질농도를 측정하였다. 집단과 시기 간에 대한 상호작용을 확인하기 위해 이원반복측정분산분석(Two-way repeated measures ANOVA)을 실시하였으며, 실험 사전과 사후의 집단 간의 차이를 비교하기 위해 독립표본 t검정(Independent t-test)을, 집단 내 변화를 확인하기 위해 대응표본 t검정(Paired t-test)을 실시하였다. 모든 분석의 유의수준(a)은 .05로 설정하여 다음과 같은 결과를 얻었다.

첫째, 8주 동안의 복합운동 수행 시 L-카르니틴 섭취는 체지방량과 체지방률을 유의하게 감소시켰다.
둘째, 8주 동안의 복합운동 수행 시 L-카르니틴 섭취는 제지방량과 골격근량을 유의하게 증가시켰다.
셋째, 8주 동안의 복합운동 수행 시 L-카르니틴 섭취는 허리둘레와 허리-엉덩이둘레 비율을 유의하게 감소시켰다.
넷째, 8주 동안의 복합운동 수행 시 L-카르니틴 섭취는 윗몸일으키기 횟수를 유의하게 증가시켰다.
다섯째, 8주 동안의 복합운동 수행 시 L-카르니틴 섭취는 신체효율지수를 증가시키는 경향을 보였다.

본 연구의 결과를 종합해 보면 8주 동안 주 3회 유·무산소성 복합운동 시 하루 2 g의 L-카르니틴 보충제 경구 섭취는 신체구성과 근지구력 및 심폐지구력에 긍정적인 효과가 나타났지만, 최대근력, 혈중지질농도, 혈압 및 혈당에는 유의한 차이를 보이지 않았다. 따라서 본 연구에서 적용한 복합운동 시 L-카르니틴 섭취의 병행은 과체중 성인 여성의 신체적 변화와 체력 개선에 기여할 수 있을 것으로 보인다. 또한 향후에는 나이, 성별, 비만 정도 및 훈련 수준 등 다양한 특성을 고려하여 비만 개선 효과를 검증하는 후속 연구를 하고자 한다.| The purpose of this study was to investigate the effect of L-carnitine supplement intake during combined aerobic and resistance exercises on physical fitness, body composition, and metabolic risk factors. The subjects of this study were 18 overweight young-adult women with no exercise experience, and they were randomly divided into two groups; combined training+placebo intake group (CTP, n=9), and combined training+L-carnitine intake group (CTC, n=9). Combined training consists of aerobic and resistance exercises, and it was performed 3 times a week for 8 weeks. To investigate the effect of L-carnitine intake during combined training, grip strength, back strength, power, muscular endurance, cardiorespiratory endurance, body composition, blood pressure, fasting blood glucose, and blood lipid concentration were analyzed before and after 8 weeks of the experiment. Significant differences between group and period were determined with two-way repeated ANOVA. Independent t-test was used to compare the difference between the groups before and after the experiment, and Paired t-test was performed to confirm changes within the group. The results obtained in this study were as follows;

First, L-carnitine intake during 8 week’s combined training significantly decreased body fat mass and body fat.
Second, L-carnitine intake during 8 week’s combined training significantly increased lean mass and skeletal muscle mass.
Third, L-carnitine intake during 8 week’s combined training significantly decreased waist circumference and waist-hip ratio.
Fourth, L-carnitine intake during 8 week’s combined training significantly increased sit-ups.
Fifth, L-carnitine intake during 8 week’s combined training showed a tendency to increase physical efficiency index.

To summarize the results of this study, the oral intake of 2 g of L-carnitine supplement during combined training had a positive effect on body fat percentage, lean body mass, waist-hip ratio, muscular endurance, and cardiorespiratory endurance. But there was no significant difference in blood lipid concentration, blood pressure, and fasting glucose. In conclusion, our findings suggested that the combined training and L-carnitine intake is thought to contribute to the improvement of obesity in overweight young-adult women.
Author(s)
오정헌
Issued Date
2022
Awarded Date
2022-08
Type
Dissertation
URI
https://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000010665
Alternative Author(s)
Oh, Jeong-Heon
Affiliation
제주대학교 대학원
Department
대학원 체육학과
Advisor
서태범
Table Of Contents
I. 서 론 1
1. 연구의 필요성 1
2. 연구의 목적 4
3. 연구의 가설 4
4. 연구의 제한점 5
5. 용어 정의 5
Ⅱ. 이론적 배경 7
1. 비만 7
2. L-카르니틴 8
3. 대사증후군 위험요인 11
Ⅲ. 연구 방법 14
1. 연구대상 14
2. 연구설계 15
3. 운동 방법 17
4. L-카르니틴과 위약 섭취 방법 19
5. 측정항목 및 방법 19
6. 자료처리 22
Ⅳ. 연구 결과 23
1. 체력 23
2. 신체구성 36
3. 대사증후군 위험요인 54
Ⅴ. 논 의 68
Ⅵ. 결 론 74
Abstract 76
참고문헌 78
Degree
Master
Publisher
제주대학교 대학원
Appears in Collections:
General Graduate School > Kinesiology
공개 및 라이선스
  • 공개 구분공개
  • 엠바고2022-08-18
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