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제주흑우 도체형질에 미치는 환경요인 상관성 분석

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Alternative Title
Correlation Analysis of Environmental Factors Affecting the Carcass Traits of Jeju Black Cattle
Abstract
본 연구는 제주흑우의 개량을 위한 목표를 설정하는 데 있어 기초적인 자료를 제공하기 위해 수행되었으며, 1999년부터 2018년까지 출생한 제주흑우 중에서 한국종축개량협회에 등록이 확인되고, 2021년 5월까지 도축된 총 813두의 도체성적 자료를 이용하였다. 분석에 이용한 주요 도체형질은 도체중, 배최장근단면적, 등지방두께, 근내지방도 및 육량지수이며, 제주흑우 도체의 일반성적, 육질 및 육량등급의 판정비율과 각 도체형질에 영향을 미치는 성별, 출생년도, 출생계절, 도축년도, 도축월령 및 등록구분에 따른 각 환경요인의 효과를 분석하였으며, 도체형질 간의 표현형 상관을 추정하였다.
제주흑우 도체의 도체중, 배최장근단면적, 등지방두께, 근내지방도 및 육량지수의 일반성적은 각각 341.41±66.09kg, 74.57±10.98㎠, 15.78±7.78㎜, 3.13±1.89 및 62.50±4.94였으며, 육질 및 육량등급의 판정비율은 암소는 0.60%가 등급 외 판정을 받았으며, 육질등급인 1+, 1, 2, 3등급은 각각 1.81%, 10.24%, 35.84%, 51.51%였으며, 육량등급인 A, B, C등급은 각각 0.90%, 35.54%, 62.96%로 나타났다. 수소는 12.50%가 등급 외 판정을 받았으며, 육질등급은 1등급과 3등급이 각각 2.50%, 85.00%였고, 육량등급인 A, B, C등급은 각각 47.50%, 37.50%, 2.50%로 나타났으며, 거세우의 육질등급은 1++, 1+, 1, 2, 3등급이 각각 3.18%, 19.72%, 31.98%, 39.68%, 5.44%였으며, 육량등급인 A, B, C등급은 각각 4.31%, 44.90%, 50.79%로 나타났다.
성별에 따른 도체중, 배최장근단면적, 등지방두께, 근내지방도 및 육량지수는 암소는 각각 290.32±51.21kg, 70.71±12.25㎠, 17.25±8.68㎜, 2.25±1.40 및 61.96±4.98, 수소는 각각 333.55±38.04kg, 77.68±10.68㎠, 3.98±2.88㎜, 1.10±0.63 및 70.77±2.58, 거세우는 각각 380.60±49.45kg, 77.20±8.97㎠, 15.75±6.33㎜, 3.99±1.85 및 62.16±4.40이었다.
출생년도에 따른 도체형질은 암소는 도체중이 2018년에 유의적으로 높았으며, 2004년에 가장 낮은 이후로 증가하다 2010년에 감소, 2014년 이후로 다시 증가하는 경향을 보였다. 배최장근단면적은 2018년에 유의적으로 높았고, 2004년에 유의적으로 낮았으나 다른 해에는 비슷한 경향을 보였다. 등지방두께는 2001년 이전에 유의적으로 얇았으며, 2004년과 2005년을 제외하고 유의적인 차이를 보이지 않았다. 근내지방도는 2002년에 가장 높았으나 유의적인 차이는 없었으며, 육량지수는 2001년 이전에 가장 높았고, 2017년에 유의적으로 낮게 나타났다. 거세우의 도체중은 2014년에 유의적으로 높았고, 2006년에 가장 낮았으나 다른 해에는 뚜렷한 경향이 보이지는 않았다. 배최장근단면적은 2007년에 유의적으로 높았으며, 2006년에 가장 낮았고, 등지방두께는 2009년에 유의적으로 얇았으며, 근내지방도는 2008년에 유의적으로 가장 높았고, 육량지수는 2007년에 유의적으로 높았으나, 대부분의 형질에서 출생년도에 따른 뚜렷한 추세가 나타나지 않았다.
출생계절에 따른 도체형질은 암소의 도체중, 배최장근단면적 및 근내지방도는 봄이 가장 높았으나 다른 계절에 비해 유의적인 차이는 없었다. 등지방두께는 여름이 가장 얇았으며, 봄은 유의적으로 두꺼웠고, 육량지수는 여름이 봄보다 유의적으로 높았다. 거세우의 도체중과 근내지방도는 여름이 가을보다 유의적으로 높았으나 다른 계절과는 차이를 보이지 않았다. 등지방두께는 봄이 가장 두꺼웠으나 유의적인 차이는 없었으며, 배최장근단면적은 봄이 가을보다 유의적으로 높았고, 육량지수는 가을이 다소 높았으나 다른 계절과 유의적인 차이는 없었다.
도축년도에 따른 도체형질은 암소의 도체중과 배최장근단면적 및 근내지방도는 2013년에 높게 나타났으며, 등지방두께는 2011년에 다소 낮았으며, 육량지수는 2011년에 유의적으로 높았다. 거세우의 도체중과 등지방두께는 2017년에 유의적으로 높았으며, 배최장근단면적은 2011년에 가장 높았고, 근내지방도는 2009년에 유의적으로 높았다. 육량지수는 2010년에 유의적으로 높았으나, 대부분의 형질에서 도축년도에 따른 뚜렷한 경향성이 없었다.
도축월령에 따른 도체형질은 암소의 도체중, 배최장근단면적 및 근내지방도는 71개월령에서 80개월령 사이에 높게 나타났으며, 도체중과 근내지방도는 30개월령 이하에서 유의적으로 낮았다. 141개월령에서 150개월령 사이에 배최장근단면적과 등지방두께가 유의적으로 낮았고, 육량지수는 유의적으로 높게 나타났다. 거세우의 도체중, 배최장근단면적은 51개월령 이상에서 유의적으로 높았으며, 도체중과 근내지방도는 29개월령에서 유의적으로 낮았다. 50개월령에서 등지방두께와 근내지방도가 다소 높았고, 육량지수는 가장 낮게 나타났다.
등록구분에 따른 도체형질은 암소의 도체중과 등지방두께는 혈통등록우가 다소 높았고, 배최장근단면적, 근내지방도 및 육량지수는 기초등록우가 다소 높았으나, 유의적인 차이는 없었다. 거세우의 도체중, 배최장근단면적, 근내지방도 및 육량지수는 기초등록우가 다소 높았고, 등지방두께는 기초등록우가 얇았으나, 유의적인 차이는 없었다.
도체형질 간 표현형 상관은 암소의 도체중과 배최장근단면적, 등지방두께, 근내지방도, 육량지수의 상관은 각각 0.759, 0.586, 0.206, -0.538, 배최장근단면적과 등지방두께, 근내지방도, 육량지수의 상관은 각각 0.402, 0.281, -0.250, 등지방두께와 근내지방도, 육량지수의 상관은 0.191, -0.895, 근내지방도와 육량지수는 -0.135로 나타났다. 거세우의 도체중과 배최장근단면적, 등지방두께, 근내지방도, 육량지수의 상관은 각각 0.575, 0.455, 0.084, -0.487, 배최장근단면적과 등지방두께, 근내지방도, 육량지수의 상관은 각각 0.121, 0.291, 0.014, 등지방두께와 근내지방도, 육량지수의 상관은 각각 0.013, -0.936, 근내지방도와 육량지수의 상관은 0.079로 나타났다.
본 연구의 결과를 종합해보면 제주흑우 주요 도체형질의 일반성적과 도체의 최종 판정등급에서 육질 및 육량등급의 상위 비율이 전반적으로 낮았다. 일부 도체형질에서 성, 출생계절의 환경요인에 따른 유의적인 효과가 일부 나타났지만, 그 외 환경요인의 효과에서는 뚜렷한 경향과 방향성이 없었다. 다만, 이번 연구의 분석에 이용된 자료가 너무 적었기 때문에, 보다 정확한 분석을 위해서는 지속적인 자료 축적과 추가적인 연구가 필요할 것이다. 현재 제주흑우는 집단의 크기가 현저히 작아 우수한 종축 선발에 한계가 있고, 한 세대가 길어 단시간에 모든 형질을 개량한다는 것이 사실상 불가능하다. 이에 향후 한우 개량 초기 단계의 다양한 연구 결과를 분석하여 제주흑우와 비교하는 연구가 수행될 필요성이 있으며, 제주흑우의 품질향상과 농가소득 증대에 긍정적인 영향을 줄 수 있도록 우선적으로 개량해야 하는 도체형질을 선택하고, 각 형질의 목표 개량량을 설정하는 한편, 개량을 실행하기 위한 단계적이고 계획적인 방안을 시급히 마련해야 할 것이다. | This study was carried out to provide basic data on the setting of improvement goals by analyzing the carcass traits of Jeju Black Cattle. The data used in this study were 813 carcass records registered with the Korea Animal Improvement Association among Jeju Black Cattle born from 1999 to 2018 and slaughted until May 2021. The carcass traits used for the analysis were carcass weight, eye muscle area, backfat thickness, marbling score, and yield grade index, and the general carcass traits of Jeju Black Cattle, meat yield grade, and meat quality grade were analyzed. The effect of each environmental factor was investigated by analyzing carcass traits according to sex, year of birth, season of birth, year of slaughter, age of slaughter, and registration classification, and phenotypic correlation between carcass traits was estimated.
The mean and standard deviation of the carcass traits of Jeju Black Cattle in carcass weight, eye muscle area, backfat thickness, marbling score, and yield grade index were 341.41±66.09kg, 74.57±10.98㎠, 15.78±7.78㎜, 3.13±1.89, and 62.50±4.94, respectively.
As a result of analyzing the decision ratio of the meat yield grade and meat quality grade, in cows, 0.60% were out of grade, the meat quality grades 1+, 1, 2, and 3 were 1.81%, 10.24%, 35.84%, and 51.51%, respectively, and the meat yield grades A, B, and C were 0.90%, 35.54%, and 62.96%, respectively. In bulls, 12.50% was decided out of grade, the meat quality grades 1 and 3 were 2.50% and 85.00%, respectively, and the meat yield grades A, B, and C were 47.50%, 37.50%, and 2.50%, respectively. In steers, the meat quality grades 1++, 1+, 1, 2, and 3 were 3.18%, 19.72%, 31.98%, 39.68%, and 5.44%, respectively, the meat yield grades A, B, and C were 4.31%, 44.90%, and 50.79%, respectively.
The effects of sex are as follows. In cows, the carcass weight, eye muscle area, backfat thickness, marbling score, and yield grade index were 290.32±51.21kg, 70.71±12.25㎠, 17.25±8.68㎜, 2.25±1.40, and 61.96±4.98, respectively. In bulls, were 333.55±38.04kg, 77.68±10.68㎠, 3.98±2.88㎜, 1.10±0.63, and 70.77±2.58, respectively. In steers, were 380.60±49.45kg, 77.20±8.97㎠, 15.75±6.33㎜, 3.99±1.85, and 62.16±4.40, respectively.
The effects of the year of birth are as follows. In cows, the carcass weight and eye muscle area were high in 2018, and significantly low in 2004. The backfat thickness was significantly thin in 2001, and there was no significant difference except for 2004 and 2005. The marbling score was high in 2002, but there was no significant difference, and the yield grade index was high in 2001 and low in 2017. In steers, the carcass weight was significantly high in 2014 and low in 2006, but there were no clear trends. The eye muscle area was significantly high in 2007 and low in 2006. The backfat thickness was significantly thin in 2009, the marbling score was high in 2008, and the yield grade index was significantly high in 2007.
The effects of the season of birth are as follows. In cows, the carcass weight, eye muscle area, and marbling score were high in the spring. The backfat thickness was thin in the summer and significantly thick in the spring. The yield grade index was significantly high in the summer. In steers, the carcass weight and marbling score were high in the summer, but there was no difference. The backfat thickness was thick in the spring, and eye muscle area was significantly high in the spring. The yield grade index was higher in the autumn, but there was no significant difference.
The effects of the year of slaughter are as follows. In cows, the carcass weight, eye muscle area, and marbling score were high in 2013, and backfat thickness were low in 2011, and yield grade index were high in 2011. In steers, the carcass weight and backfat thickness were significantly high in 2017, eye muscle area was high in 2011, and marbling score was high in 2009, and yield grade index was high in 2010, there was no clear direction.
The effects of the age of slaughter are as follows. In cows, the carcass weight, eye muscle area and marbling score were high in 71 and 80 months, backfat thickness was significantly low in 141 and 150 months, and yield grade index was significantly high. In steers, the carcass weight and eye muscle area were significantly high in 51 months, marbling score and backfat thickness were slightly higher in 50 months, and yield grade index was low, there was no clear direction.
The effects of the registration classification are as follows. In cows, the registration was somewhat higher in carcass weight and backfat thickness, and the inferior registration was somewhat higher in eye muscle area and marbling score, yield grade index, but there was no significant difference. In steers, the inferior registration was somewhat high in carcass weight, eye muscle area, marbling score, and yield grade index. The backfat thickness was somewhat thin in inferior registration, but there was no difference.
In cows, the correlation between the carcass weight and eye muscle area, backfat thickness, marbling score, yield grade index were 0.759, 0.586, 0.206, and -0.538, respectively. The correlation between the eye muscle area and backfat thickness, marbling score, yield grade index were 0.402, 0.281, and –0.250, respectively. The correlation between backfat thickness and marbling score, yield grade index were 0.191, and -0.895, respectively. The correlation between marbling score and yield grade index were –0.135. In steers, the correlation between the carcass weight and eye muscle area, backfat thickness, marbling score, yield grade index were 0.575, 0.455, 0.084, and -0.487, respectively. The correlation between the eye muscle area and backfat thickness, marbling score, yield grade index were 0.121, 0.291, and 0.014, respectively. The correlation between backfat thickness and marbling score, yield grade index were 0.013, and -0.936, respectively. The correlation between marbling score and yield grade index were 0.079.
The general performance of the major carcass traits and final meat grade of Jeju Black Cattle were generally low, and some carcass traits showed the influence of environmental factors such as sex, season of birth, but there was no clear direction. However, the data used in this study were insufficient, continuous data accumulation and additional research are needed for accurate analysis. Currently, the size of the Jeju Black Cattle group is remarkably small, so there is a limit to the selection of excellent species, and it is impossible to improve all traits in a short period because one generation is long. In order to have a positive effect on the increase in farm income by improving the quality of Jeju Black Cattle, it is necessary to first determine the carcass traits to be improved and prepare a plan for improvement through step-by-step goal.
Author(s)
이신지
Issued Date
2022
Awarded Date
2022-08
Type
Dissertation
URI
https://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000010673
Alternative Author(s)
Lee, Shin-Ji
Affiliation
제주대학교 산업대학원
Department
산업대학원 동물자원학과
Advisor
이왕식
Table Of Contents
Ⅰ. 서 론 1
Ⅱ. 연구사 3
1. 제주흑우 3
1) 제주흑우의 역사와 특징 3
2) 제주흑우의 산업 현황 4
2. 환경요인의 분석 5
1) 품종 및 성별의 효과 5
2) 출생년도 및 출생계절의 효과 9
3) 도축년도의 효과 11
4) 도축월령의 효과 12
3. 표현형 상관분석 14
Ⅲ. 재료 및 방법 16
1. 공시재료 16
2. 조사항목 19
1) 육량등급 19
2) 육질등급 21
3. 통계분석 22
Ⅳ. 결과 및 고찰 23
1. 도체형질 분석 23
1) 도체형질의 일반성적 23
2) 육질 및 육량등급의 분포 24
2. 환경요인의 분석 27
1) 성별의 효과 27
2) 출생년도의 효과 29
3) 출생계절의 효과 32
4) 도축년도의 효과 34
5) 도축월령의 효과 37
6) 등록구분의 효과 41
3. 표현형 상관분석 42
Ⅴ. 요 약 44
Ⅵ. 참고문헌 47
Degree
Master
Publisher
제주대학교 산업대학원
Appears in Collections:
Graduate School of Industry > Animal Resources
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  • 엠바고2022-08-18
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