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한·중·일 농산물의 국제경쟁력 비교분석에 관한 연구

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Alternative Title
A Study on the Comparison of the International Competitiveness for the Agricultural Products among Korea, China and Japan
Abstract
2011년 WTO에 가입한 이후 중국의 농산물 수입은 수출보다 빠르게 성장했고, 현재 중국은 농산물의 큰 순수입국이 되었다. 중국의 농산물 무역적자 상황을 바꾸기 위해서는 중국 농산물의 경쟁우위를 충분히 발휘하고, 유리한 농산물의 수출을 확대하며, 국제경쟁력을 향상시킬 필요가 있다. 중국, 한국, 일본은 비슷한 지리적 위치, 농업 구조, 음식 습관을 가지고 있다. 따라서 본 논문에서는 한국, 중국, 일본의 농산물 국제경쟁력을 비교분석한다. 미국은 한·중·일 3국의 농산물 수출의 중요한 시장이기 때문에 3국의 농산물 수출 경쟁이 불가피하다. 따라서 미국시장에서 한·중·일 농산물의 국제경쟁력도 비교분석하여 중국의 관점에서 경쟁력을 향상시키기 위한 발전 방안을 제안하고, TSI, RCA, CAC를 이용하여 한·중·일 농산물의 국제경쟁력을 산출하였다, 비교분석 결과 중국은 세계시장에서 수출은 많이 하지만 국제경쟁력이 없는 반면 한국과 일본은 수출이 많고 국제경쟁력도 매우 높은 것으로 나타났다. 미국 시장에서는 중국산 주요 농산물 20개가 한국과 일본에 비해 경쟁력이 없다. 이와 같은 비교 분석을 바탕으로, 중국은 농업무역 대국이지만, 무역 강국이라고 하기는 어렵다. 중국 농산물의 국제 경쟁력을 향상시키기 위해서는 그에 상응하는 발전 방안을 도모해야 한다. 따라서 본 연구에서는 중국 농산물의 국제경쟁력 향상을 위한 다음과 같은 발전 방안을 제안한다. 첫째, 브랜드 강화 전략을 실시하여 농업의 고품질 발전을 촉진해야 한다. 둘째, 농촌 활성화 전략을 통해 특색 있는 농산물의 해외 진출을 촉진해야 한다. 셋째, 해외직접투자를 적극적으로 유치하여 농업과 학기 술을 강화해야 한다. 넷째, 수출 시장의 다원화 전략을 실시하는 것이다. |Since its accession to WTO in 2011, China's agricultural imports have grown faster than its exports, and now China has become a large net importer of agricultural products. To change the situation of China's agricultural trade deficit, it is necessary to give full play to the competitive advantages of Chinese agricultural products, expand the export of advantageous agricultural products and improve international competitiveness. China, South Korea and Japan, have similar geographical locations, similar agricultural structures and similar national diets. Therefore, this paper compares and analyzes the international competitiveness of agricultural products of Korea, Japan and China. Since the United States is an important target market for agricultural exports of Korea, China and Japan, competition among these three countries for agricultural exports is inevitable. Therefore, the international competitiveness of agricultural products of Korea, China and Japan in the U.S. market was also compared and analyzed, and a development plan to improve competitiveness from China's perspective was proposed, and the international competitiveness of agricultural products of Korea, China and Japan was calculated using TSI, RCA and CAC. According to the results of the comparative analysis, China exports a lot in the global market but is not internationally competitive, while Korea and Japan export a lot and are also very internationally competitive. In the U.S. market, 20 major agricultural products from China are not competitive compared to Korea and Japan. Based on the above comparative analysis, it can be said that although China is a big agricultural trade country, it can hardly be said to be a strong trade country. In order to improve the international competitiveness of China's agricultural products, corresponding programs should be developed. Therefore, this study proposes the following development programs to improve the international competitiveness of China's agricultural products. First, implement the brand enhancement strategy to promote high-quality agricultural development. Second, to promote special agricultural products to go out through the rural revitalization strategy. Third, we should actively introduce foreign direct investment and strengthen agricultural science and technology. Fourth, to implement the strategy of export market diversification.
Author(s)
조양양
Issued Date
2023
Awarded Date
2023-02
Type
Dissertation
URI
https://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000011005
Alternative Author(s)
Cao,Yang Yang
Affiliation
제주대학교 대학원
Department
대학원 무역학과
Advisor
홍재성
Table Of Contents
제1장 서 론 1
제1절 연구의 배경과 목적 1
제2절 연구의 방법과 구성 3
제2장한중일 농산물 무역 현황 및 선행연구의 검토 5
제1절 한중일 농산물 무역 현황 5
1. 한국의 농산물 무역 현황 5
2. 중국의 농산물 무역 현황 11
3. 일본의 농산물 무역 현황 17
제2절 선행연구의 검토 22
1. 국내 선행연구 22
2. 국외 선행연구 34
제3절 국제경쟁력 분석 방법 40
1. 무역특화지수(Trade Specialization Index:TSI) 40
2. 현시비교우위지수(Revealed Comparative Advantage Index:RCA) 41
3. 국별비교우위 지수(Comparative Advantage by Countries:CAC) 42
제3장 한중일 3국 간 주요 농산물의 국제 경쟁력 분석 44
제1절 한국 주요 농산물의 국제 경쟁력 분석 45
1. 무역특화지수(Trade Specialization Index:TSI) 45
2. 현시비교우위지수(Revealed Comparative Advantage Index:RCA) 46
3. 국별비교우위 지수(Comparative Advantage by Countries:CAC) 47
제2절 중국 주요 농산물의 국제 경쟁력 분석 49
1. 무역특화지수(Trade Specialization Index:TSI) 49
2. 현시비교우위지수(Revealed Comparative Advantage Index:RCA) 51
3. 국별비교우위 지수(Comparative Advantage by Countries:CAC) 53
제3절 일본 주요 농산물의 국제 경쟁력 분석 54
1. 무역특화지수(Trade Specialization Index:TSI) 54
2. 현시비교우위지수(Revealed Comparative Advantage Index:RCA) 55
3. 국별비교우위 지수(Comparative Advantage by Countries:CAC) 56
제4장 시사점 및 발전 방안 59
제1절 시사점 59
제2절 발전 방안 60
제5장 결론 66
참고문헌 68
Abstract 74
Degree
Master
Publisher
제주대학교 대학원
Citation
조양양. (2023). 한·중·일 농산물의 국제경쟁력 비교분석에 관한 연구.
Appears in Collections:
General Graduate School > International Trade
공개 및 라이선스
  • 공개 구분공개
  • 엠바고2023-02-17
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