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황색과육 키위프루트에서 식물생장조정제 살포 횟수에 따른 과실 생장 및 품질의 반응

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Alternative Title
Response of Fruit Growth and Quality to Number of Plant Growth Regulator Sprays in Yellow-fleshed Kiwifruits
Abstract
This study was conducted to investigate the effect of spray number of the plant growthregulater (PGR, Benefits®PZ) on the growth and quality of kiwifruit. Once, twice, and thricesprays from 2 weeks to 4 weeks after anthesis were compared with the control for 'Sweet Gold'and 'Jecy Gold' which are major cultivars with yellow-flesh grown in Jeju. In both cultivars,as the spray number was increased, fruit size was increased along with the increase of fruitlength, diameter, and fruit weight and deterioration of fruit quality parameters such as drymatter and flesh color did not occur. The increase of fruit size was associated mainly with theenlargement of fruit core and outer pericarp tissues, which was associated with an increase inboth cell number and size of fruit core tissue, but with an increase in the number of small cellsand the size of large cells from the outer pericarp tissue. There was little effect of plant growthregulator spray on fruit quality during room temperature storage, and yellow-flesh coloration tended to be even higher in the treated than in the untreated. The starch contents were notaffected by plant growth regulator spray by 150 days after full bloom (DAA), at which starchaccumulation was maximized, in both cultivars, but thereafter started showing differencesbetween treatments and the extent of which was continuously enlarged. The content of solublesugars began to increase rapidly at 120 days DAA and showed differences between treatmentsaround 170-180 DAF, but the tendency of those responses was not distinct depending oncultivars. Consequently, this study indicated that PGR (Benefits®PZ) spray contributed to anincrease of fruit size affected in cell number and size, but there were no detrimental side-effectson fruit quality. The response of starch and soluble sugar contents to its spray was differentfrom cultivars and didn’t show a distinct tendency.| 본 연구는 식물추출물인 생장조정제(Benefits® PZ) 살포 횟수에 따른 키위 과실의 생장과 품질에 미치는 영향을 알아보고자 수행되었다. 제주지역에서 주로 재배되고 있는 황색과육의 국내 육성 키위 품종인 ’스위트골드’와 ‘제시골드’를 대상으로 하여, 식물생장조정제 살포 처리 1회, 2회 및 3회와 무처리(대조구)에 대해 비교하였다. 두 품종 모두 처리 횟수가 증가할수록 과실 종경, 횡경 및 과중이 증가하여 과실크기가 커졌고, 건물률, 과육색도 등 품질 요인의 저하는 나타나지 않았다. 과실 크기의 증가는 주로 과심과 과피 바깥 조직의 크기 증가와 관계되며, 과심에서는 세포수 및 크기 증가와 관계되나, 과피 바깥 조직에서는 소세포의 수적 증가 및 대세포의 크기 증가와 관계되는 것으로 나타났다. 식물생장조정제의 처리에 의한 상온저장에서 과실 품질에 미치는 영향은 거의 없었고, 오히려 처리구에서 무처리에 비해 과육의 황색발현이 높은 경향을 보였다. 전분 함량에 있어서 최고치에 이르는 만개 후 150일까지는 두 품종 모두 처리 간에 차이가 없었으나, 이후 처리 간에 함량 차이를보이기 시작한 후 계속 증가하였다. 가용성 당의 함량은 만개 후 120일에 급격히증가하기 시작하였고, 만개 170-180일 경에는 처리 간 함량 차이가 커지는 경향이었으나, 처리에 따른 품종 간 반응이 일정하지 않았다.본 연구 결과 식물추출물인생장조정제 살포가 과실의 세포 수와 크기에 영향하여 과실 생장을 증가시켰으며,다른 품질 요인의 저하 영향은 없었다. 전분 함량 및 가용성 당 함량에 대한 영향에있어서는 품종 간 반응이 달랐으며, 일정한 경향을 보이지 않았다.
Author(s)
전하연
Issued Date
2023
Awarded Date
2023-08
Type
Dissertation
URI
https://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000011377
Alternative Author(s)
Jeon Ha Yeon
Affiliation
제주대학교 대학원
Department
대학원 원예학과
Advisor
송관정
Table Of Contents
Ⅰ. 서언 1
Ⅱ. 재료 및 방법 3
1. 식물재료 3
2. 식물생장조정제 처리 3
3. 상온 저장 및 품질 특성 4
4. 세포 크기와 수 4
5. 전분 및 가용성 당 분석 5
6. 통계분석 6
Ⅲ. 결과 및 고찰 7
1. 식물생장조정제 살포 횟수가 과실 생장 및 품질 특성에 미치는 영향 7
2. 식물생장조정제 살포 횟수가 과실 조직의 확대와 세포 수 및 크기에 미치는 영향 12
3. 식물생장조정제 살포 횟수가 상온저장의 후숙 품질에 미치는 영향 18
4. 식물생장조정제 살포 횟수가 전분 및 가용성 당 함량에 미치는 영향 20
Ⅳ. 인용문헌 24
Ⅴ. ABSTRACT 29
Degree
Master
Publisher
제주대학교 대학원
Citation
전하연. (2023). 황색과육 키위프루트에서 식물생장조정제 살포 횟수에 따른 과실 생장 및 품질의 반응.
Appears in Collections:
General Graduate School > Horticulture
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  • 공개 구분공개
  • 엠바고2023-08-14
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