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제주지역 20-30대 성인의 배달음식 섭취실태와 식생활 및 비만과의 관련성 연구

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Alternative Title
A study on delivery food consumption and its relationship with dietary habits and obesity among young adults in Jeju
Abstract
본 연구는 제주지역 20-30대 성인의 배달음식 섭취실태와 식생활 요인, 생활행태에 대해 조사 및 분석하였고, 배달음식 섭취 빈도에 따른 식생활 요인과 BMI와의 연관성을 파악해보고자 하였다. 또한 구체적인 배달음식 종류별 섭취 빈도와 시간대를 파악하여 성별, 연령, 가구형태, BMI에 따른 차이를 알아보고자 하였다.

이를 위해 제주지역 20-30대 성인 330명을 대상으로 2023년 3월 15일부터 4월 5일까지 온라인 설문조사를 실시하였고, 회수된 설문지 중 20-30대가 아닌 비대상자 18부를 제외한 총 312부를 최종 분석 자료로 사용하였다. 조사된 자료의 통계분석은 SAS 9.4(SAS Institute, Cary, NC, USA)를 사용했으며, 조사내용별 분석 방법은 t-test, analysis of variance, 다중로지스틱 회귀분석을 실시하였다.

본 연구의 결과를 요약하면 다음과 같다.

첫째, 조사 대상자는 남자 33.6%, 여자 68.3%로 나타났고, 연령은 20대 69.5%, 30대 30.4%로 나타났다. 1인 가구는 34.2%이며 비 1인 가구는 65.7%로 나타났다.

둘째, 조사 대상자의 배달음식 섭취 빈도는 ‘주 1-2회(32.3%)’가 가장 높았으며, 주문 방법으로는 스마트폰 어플리케이션(93.5%)이 가장 높게 나타났다. 배달음식을 함께 섭취하는 사람으로는 ‘가족(41.9%)’, ‘혼자(34.6%)’순으로 높게 나타났다. 배달음식을 이용 이유로는 ‘끼니를 해결하기 위해서’가 가장 높았고, 이용 고려사항으로는 맛(4.33), 비용(4.12), 위생 상태(4.08)순으로 나타났다.

셋째, 배달음식 종류별 섭취 빈도와 시간대에서 주 3회 이상 섭취 비율이 음료 & 디저트류(35.9%), 한식(33.0%), 샐러드 & 과일류(18.5%)순으로 높게 나타났고, 주 1회 미만으로 섭취한다는 비율은 동남아식(89.7%), 일식류(85.9%), 양식류(83.0%) 순으로 높게 나타났다.

넷째, 식생활 요인에 따른 배달음식 섭취 빈도 분석 결과, 아침식사 빈도, 평소 짜게 먹는 정도, 과일 섭취 빈도에서 유의한 차이가 나타났다. 주 5회 미만 아침식사를 하는 그룹의 주 3회 이상 배달 섭취 빈도는 28.7%, 주 5회 이상 아침식사를 하는 그룹의 주 3회 이상 배달 섭취 빈도는 18.9%로 나타나 아침식사 빈도가 낮을수록 배달음식 섭취 빈도가 높았다(p<0.005). 짜게 먹는다는 그룹에서의 배달음식 주 3회 이상 섭취 비율이 34.5%로 가장 높게 나타났다(p<0.05). 하루 1회 이상 과일을 섭취하는 그룹의 주 3회 이상 배달 섭취 빈도는 43.4%, 하루 1회 미만 과일을 섭취하는 그룹의 주 3회 이상 배달 섭취 빈도는 22.0%로 나타나 과일 섭취 빈도가 높을수록 배달음식 섭취 빈도가 높게 나타났다(p<0.05).

다섯째, 체중상태에 따른 배달음식 섭취 빈도에서 비만한 그룹에서의 배달음식 섭취 빈도 주 3회 이상 비율이 40.0%로 가장 높게 나타나 비만할수록 배달음식 섭취 빈도가 유의미하게 높게 나타났다(p<0.001).

마지막으로, 배달음식 섭취 빈도와 비만과의 연관성을 알아보기 위해 다중 로지스틱 회귀분석을 이용해 성, 연령, 결혼여부, 가구형태, 거주지역, 가구소득, 음주여부, 흡연여부, 신체활동을 보정했을 때 배달음식을 주 3회 이상 섭취하는 그룹은 주 1회 미만으로 섭취하는 그룹보다 비만의 교차비(odds ratio)가 2.3배 더 높았다. 결과적으로 배달음식 섭취 빈도가 높을수록 비만할 확률이 높게 나타났다.

이상의 연구 결과를 토대로 살펴볼 때 제주지역 20-30대 성인의 배달음식 섭취 빈도가 높을수록 아침식사를 하지 않거나 평소 짜게 먹는 등 식생활이 좋지 않았고, 비만의 위험이 높았다. 따라서 배달음식을 섭취하는 소비자들은 스스로의 건강을 해치지 않도록 하는 식품 소비의 필요성을 느끼고 올바른 식습관을 고취하도록 노력해야 하며 정부와 지역사회는 영양교육이나 중재 프로그램을 설계해 건강한 식생활 역량을 향상시킬 수 있도록 교육을 실시해야한다. 배달시장 측면에서는 배달 이용 외식 업체들은 건강한 먹거리를 제공하여 경쟁력을 높이고, 영양표시 의무화를 위한 지자체의 지원이 필요할 것으로 사료된다. |This study aimed to investigate delivery food consumption and its relationship with dietary habits, lifestyle behaviors, and obesity among young adults in Jeju. The consumption frequency and time of delivery
foods by type (e.g., traditional Korean cuisine, Chinese cuisine, and Japanese cuisine) were examined simultaneously. An online survey was conducted for 330 adults aged 19-39 in Jeju
from March 15 to April 5, 2023. A total of 312 participants were included in the final analysis. Statistical analysis was conducted using SAS 9.4 (SAS Institute, Cary, NC, USA), t-test, analysis of variance, and multiple logistic regression analysis was performed.

First, among the total participants, 33.6% were men, 68.3% were women, 69.5% were in their 20s, and 30.4% were in their 30s. Most participants were non-single-person households (65.7%) and 34.2% were single-person households.

Second, the frequency of delivery food consumption was the highest at “once or twice a week(32.3%)”, and most of the participants ordered food delivery service using smartphone applications(93.5%). Approximately, 41.9% of the participants consumed food delivery service with family(41.9%) and 34.6% consumed alone. The most common reason for using delivery food was "to have meals(4.08)" and considerations for the selection of service were high in the order of taste(4.33), cost (4.12), and hygiene(4.08).

Third, the specific types of delivery foods with a frequency of more than three times per week were highest in beverages/desserts(35.9%), followed by traditional Korean cuisine(33.0%), and salads/fruits(18.5%). The delivery foods with a frequency of less than 1 time per week were highest in Southeast Asian cuisine(89.7%), followed by Japanese cuisine(85.9%) and Western cuisine (83.0%).

Fourth, there were significant differences in the frequency of delivery food consumption according to breakfast frequency, whether eat salty usually and fruit consumption frequency. The frequency of delivery food intake was 28.7% in the group who ate breakfast less than 5 times a week, and 18.9% in the group who ate breakfast more than 3 times a week. The lower the frequency of breakfast, the higher the frequency of delivery(p<0.005). The percentage of people who eat salty food more than three times a week was the highest at 34.5%(p<0.05). The frequency of delivery food intake was 43.4% for groups that consume fruits more than once a day, 22.0% for groups that consume fruits less than once a day, and the higher frequency of having delivered food
(p<0.05).

Fifth, regarding the frequency of eating delivered food according to weight status, 40.0% of obese groups ate delivered food more than three times a week, and the more obese they were, the more food
intake.(p<0.001).

Last, in order to investigate the relationship between the frequency of food intake and obesity, multiple logistic regression analysis was used after adjusting for sex, age, marital status, household type, residential area, household income, drinking status, smoking, and physical activity.

As a result, the people with a higher frequency of delivered food consumption had an increased risk of obesity.
In conclusion, young adults in Jeju who frequently consume delivery foods tended to have poor dietary habits such as breakfast skipping and eating salty, had a higher risk of obesity. These findings indicate that education and intervention programs are needed to promote selecting healthy foods when consuming delivery foods or eating out and to improve overall dietary patterns. In terms of the delivery food market, restaurants using delivery services are expected to provide nutritious food and need support from local governments to make nutrition labeling mandatory.
Author(s)
고민정
Issued Date
2023
Awarded Date
2023-08
Type
Dissertation
URI
https://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000011403
Alternative Author(s)
Ko Min jung
Affiliation
제주대학교 교육대학원
Department
교육대학원 영양교육전공
Advisor
하경호
Table Of Contents
Ⅰ. 서론 1
Ⅱ. 이론적 배경 3
1. 배달음식 이용실태 3
2. 제주지역의 식생활 및 생활행태 5
3. 비만 6
1) 비만의 정의와 유병률 6
2) 비만의 식생활 관련 위험요인 7
3) 외식과 비만의 관련성 8
Ⅲ. 연구 내용 및 방법 10
1. 조사대상 및 기간 10
2. 조사내용 및 방법 10
3. 자료의 분석 및 통계처리 12
Ⅳ. 연구 결과 및 고찰 13
1. 조사 대상자의 일반사항 13
2. 배달음식 이용 실태 15
3. 배달음식 종류별 섭취 빈도와 시간대 33
4. 식생활 요인에 따른 배달음식 섭취 빈도 57
5. BMI와 배달빈도와의 관련성 60
6. 연구의 제한점 및 강점 70
Ⅴ. 결론 및 제언 71
Ⅵ. 참고문헌 77
Abstract 83
Degree
Master
Publisher
제주대학교 교육대학원
Citation
고민정. (2023). 제주지역 20-30대 성인의 배달음식 섭취실태와 식생활 및 비만과의 관련성 연구.
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  • 엠바고2023-08-14
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