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‘스위트골드’ 키위에서 과실 성숙기 토양 수분 조절에 따른 광합성 및 과실품질의 특성

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Alternative Title
Characteristics of Leaf Photosynthesis and Fruit Quality in ‘Sweet Gold’ Kiwifruit under Adjusted Soil Water Content at the Fruit Maturation Stage
Abstract
Changes in photosynthetic characteristics and fruit quality according to irrigation and soil moisture control during fruit maturity (120 to 170 days after full bloom) were analyzed in yellow-fleshed ‘Sweet Gold’ kiwifruit in Jeju. As for the photosynthetic characteristics, the photosynthetic rate decreased by 10-19%, the stomatal conductance by 24-47%, and the transpiration rate by 8-25%, compared to conventional irrigation, as the amount of irrigation was reduced and the soil moisture content was lowered. Fruit weight tended to increase until harvest, and the lower the soil moisture, the lower the increase in fruit weight, but there was no statistically significant difference. The dry matter rate showed a similar trend to the change in fruit weight. The sugar content continuously increased after 130 days, and the irrigation amount decreased, so the lower the soil moisture content, the higher it appeared. The Hue value (h°) continuously decreased after 140 days of full bloom, and decreased as the soil moisture content decreased. The starch content began to decrease slowly after 150 days of full bloom, and the soluble sugar content increased rapidly after 130 days of full bloom, but the increase tended to be low in conventional irrigation. As a result of this study, it was confirmed that in the yellow-fleshed ‘Sweet Gold’ kiwifruit, management by reducing the amount of irrigation and soil moisture during the ripening period can reduce fruit weight but increase dry matter, sugar content, and flesh color expression, thereby improving fruit quality and accelerating ripening.| 제주지역 황색과육‘스위트골드’키위에서 과실 성숙기(만개후 120일~170 일) 관수 및 토양수분 조절에 따른 광합성 특성과 과실 품질의 변화를 분석하였 다. 광합성 특성은 관수량을 줄여 토양수분 함량이 낮을수록 관행 관수에 비해 광합성률은 10-19%, 기공 전도도는 24-47%, 증산율은 8-25% 내외로 감소 하였으나, 세포 간 CO2 농도는 광합성률과 기공 전도도와는 반대의 경향으로 나 타났다. 과실 무게는 수확기까지 증가하는 경향으로, 토양수분이 낮을수록 과실 무게의 증가 폭은 저하하였으나, 통계적인 유의차는 없었다. 건물률은 과실 무게 의 변화와 비슷한 경향으로 나타났다. 당도는 130일 이후 지속적으로 증가하였 고 관수량이 감소하여 토양수분 함량이 낮을수록 높게 나타났으며, 황색과육 품 종의 수확 기준인 8°Brix에는 10일 정도 빨리 도달하였다. Hue값(h°)은 만개 140일 이후 지속적으로 감소하였으며, 토양 수분 함량이 낮을수록 감소하였다. 전분 함량은 만개 150일 이후 서서히 감소하기 시작하였고, 가용성 당 함량은 만개 130일 이후 급격히 증가하였으나, 관행 관수에서 증가폭이 낮은 경향이었 다. 본 연구 결과, 황색과육‘스위트골드’키위에서 과실 성숙기에 관수량 및 토 양수분 함량을 줄여 관리하면 과중은 다소 감소하나 건물률, 당도 및 과육색 발 현을 증가시켜 과실 품질의 향상과 더불어 숙기를 앞당길 수 있음을 확인하였다.
Author(s)
박재홍
Issued Date
2024
Awarded Date
2024-02
Type
Dissertation
URI
https://dcoll.jejunu.ac.kr/common/orgView/000000011626
Alternative Author(s)
Park Jae Hong
Affiliation
제주대학교 대학원
Department
대학원 원예학과
Advisor
송관정
Table Of Contents
Ⅰ. 서언 1
Ⅱ. 재료 및 방법 3
1. 식물재료 3
2. 토양수분의 처리 3
3. 광합성 특성의 측정 5
4. 과실 품질특성의 평가 5
5. 가용성 당 및 전분 함량의 분석 6
6. 통계분석 7
Ⅲ. 결과 및 고찰 8
Ⅳ. 인용문헌 19
Ⅴ. ABSTRACT 23
Ⅵ. 부록 25
Degree
Master
Publisher
제주대학교 대학원
Citation
박재홍. (2024). ‘스위트골드’ 키위에서 과실 성숙기 토양 수분 조절에 따른 광합성 및 과실품질의 특성.
Appears in Collections:
General Graduate School > Horticulture
공개 및 라이선스
  • 공개 구분공개
  • 엠바고2024-02-12
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