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녹차 추출물의 카페인 제거와 항산화 활성에 관한 연구

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Alternative Title
Studies on Antioxidant Activity of the Decaffeinated Green tea, Camellia sinensis L., Extracts.
Abstract
The present study was conducted to know the antioxidant activity of Korean green tea extracts and Japanese green tea extracts and polyphenol compounds contents. The concentations of total polyphenolics in Koean green tea extracts were the highest activities first harvest of extracts than teas from late April of extracts and EGCG of concent form a kind of ployphenol compounds was 10.05 mg/g by weight. Japanese green tea extracts of total polyphenolics content were sen-cha>gyokuro>hoji-cha1>hoji-cha2>kuki-cha and EGCG concent of sen-cha was 15.51 mg/g by weight. Xanthine oxidase inhibitory activity of IC50 values was 147.4 μg/mL in first harvest of extracts in Korea and sen-cha(Japanese green tea extracts) was 269.5 μg/mL. The water extracts from decaffeinated Kuki-cha dose-dependently inhibited the nitric oxide production in a lipopolysaccharide-stimulated murine macrophage RAW 264.7 cells. These results suggest that extract of decaffeinated green tea could be used as functional material in developing a antioxidant and anti-imflammatory activity.
Author(s)
이주연
Issued Date
2008
Awarded Date
2008. 2
Type
Dissertation
URI
http://dcoll.jejunu.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000004223
Alternative Author(s)
Lee, Ju-Yeon
Affiliation
제주대학교 대학원
Department
대학원 식품공학과
Advisor
김수현
Table Of Contents
Ⅰ. 서론 = 1
Ⅱ. 연구사 = 5
1. 차의 특성과 분류 = 5
2. 차의 성분 = 8
1) 폴리페놀 = 8
2) 카페인 = 9
3) 유리 아미노산과 질소 화합물 = 9
4) 비타민 = 10
5) 무기성분 = 10
6) 기타 = 10
4. 녹차의 효능 = 10
1) 항산화 작용 = 10
2) 식중독균 억제와 충치예방 효과 = 11
3) 항 돌연변이 작용과 항암 작용 = 12
4) 혈압강하 작용 = 12
Ⅲ. 재료 및 방법 = 13
1. 차의 제조 = 13
2. 실험 재료 = 13
3. 시료의 제조 = 15
4. 카페인 제거 과정 = 15
5. 세포배양 = 15
6. 폴리페놀 성분분석 = 15
1) 시료의 전처리 = 15
2) HPLC 분석조건 = 16
7. 항산화 활성측정 = 19
1) DPPH radical 소거활성 측정 = 19
2) Nitric oxide 소거활성 측정 = 20
3) Xanthine oxidase 억제 및 superoxide 소거활성측정 = 20
8. 총 폴리페놀화합물의 함량분석 = 20
9. 세포독성측정 = 21
10. Nitric oxide 생성억제 측정 = 21
11. 통계학적 분석 = 22
Ⅳ. 결과 및 고찰 = 23
1. 폴리페놀 성분과 카페인의 함량 측정 = 23
2. 카페인 제거 = 25
3. 항산화 활성 = 26
1) 녹차 추출물의 항산화 활성 = 26
2) Xanthine oxidase 억제 활성 = 32
3) Nitric oxide 생성저해 활성 = 36
4. 총 폴리페놀의 함량 = 39
5. 녹차 추출물과 탈카페인화된 추출물의 세포독성과 Nitric oxide 생성 억제활성 = 42
Ⅴ. 요약 = 48
Ⅵ. 참고문헌 = 49
Degree
Master
Publisher
제주대학교 대학원
Citation
이주연. (2008). 녹차 추출물의 카페인 제거와 항산화 활성에 관한 연구
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General Graduate School > Food science and Engineering
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