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제주지역에서 발생한 감염성 설사질환의 역학적 특성 (2015-2019년)

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Alternative Title
Epidemiologic characteristics of infectious diarrhea disease in Jeju (2015-2019)
Abstract
Objective : Diarrhea disease has decreased mortality and incidence due toimproved nutritional status and environmental hygiene due to social andeconomic development, but the possibility of diarrhea disease due to changesin dietary life such as increased overseas travel, group meals and eating outculture, climate change Is rising. As climate change is taking place in Jeju,there is a concern that diarrhea diseases caused by bacteria and viruses mayfurther occur. Therefore, it is necessary to investigate the epidemiologicalcharacteristics of infectious diarrhea diseases in Jeju.

Methods : Through EnterNet-Korea, this study isolates and identifiesbacterial pathogens and viral pathogens for a total of 2,979 cases of diarrheaand feces of patients who have been hospitalized or visited at a cooperativehospital in Jeju for the past 5 years (2015-2019). The epidemiologiccharacteristics of pathogens in Jeju are analyzed, and the pattern of diarrhealdisease is predicted by analyzing the epidemiologic characteristics of thepathogens in the Jeju area, and data from other regions, and to be helpful asbasic data for future preventive management measures.

Results : The results of this study showed that Jeju had at least three toten times higher prevalence of diarrhea patients than in the nation. Inparticular, among the causative agents that cause diarrhea, bacterial pathogenswere 18.8% and viral pathogens were 4.8%, showing more diarrhea diseasescaused by bacteria. Compared to 3.2% nationwide, Salmonella spp., which isthe highest among bacterial causative pathogens, had a higher detection rateof 8.0% compared to 3.2% nationwide. And, unlike other regions, Salmonellaspp. was detected the most in September.

Through these results, it is believed that continuous monitoringand prevention activities are required for the bacterial causative agent ofdiarrhea and Salmonella spp., and it is expected to be used as basic data forthis in the future.
설사질환은 사회·경제적인 발전으로 영양 상태와 환경위생이 좋아져서사망률과 발병률은 감소하였으나, 해외여행 증가, 집단 급식 및 외식문화 등식생활의 변화 및 다양화, 기후변화 등으로 설사질환의 발생 가능성이 높아지고있다. 기후변화가 제주에서 일어나고 있음에 따라 세균, 바이러스 등에 의한설사질환이 더욱 발생할 우려가 있으므로 제주지역의 감염성 설사질환 역학적특성을 알아 볼 필요가 있다.본 연구는 EnterNet-Korea를 통해, 최근 5년(2015-2019년)간 제주지역 협력병·의원에서 입원 또는 내원한 환자 설사 분변 총 2,979건을 대상으로 세균성병원체(10종)와 바이러스 병원체(5종)를 분리 및 동정을 실시하여, 제주지역의병원체의 역학적 특성을 분석하고, 전국, 타지역자료와 비교 분석하여 설사질환발생 양상을 예측하고 향후 예방관리방안에 기초자료로 도움이 되고자 한다.본 연구의 결과는 제주가 전국보다 최소 약 3배에서 최대 10배 이상설사환자의 유병률이 높았다. 특히 설사를 유발하는 원인 병원체 중 세균성 원인병원체가 18.8%, 바이러스성 원인 병원체는 4.8%로 세균에 의한 설사질환이 더많이 나타났고, 전국과 비교하였을 때, 인구 십만 명당 세균 양성 건수를설사질환자 세균 유병률로 보았을 때, 약 5배 이상 제주가 높았으며, 세균성원인 병원체 중 제일 높게 나타나는 Salmonella spp.도 전국 3.2%에 비해제주가 8.0%으로 검출률이 높았다. 그리고 Salmonella spp.가 타지역과 다르게9월에 제일 많이 검출되었다.이와 같은 결과를 통해 설사질환의 세균성 원인 병원체와 Salmonella spp.에대한 지속적으로 감시와 예방활동이 필요할 것으로 사료 되며, 향후 이에 대한기초자료로 활용 될 것을 기대한다.
Author(s)
허예슬
Issued Date
2021
Awarded Date
2021. 2
Type
Dissertation
URI
https://oak.jejunu.ac.kr/handle/2020.oak/23575
Alternative Author(s)
Heo, Ye Seul
Affiliation
제주대학교 보건복지대학원
Department
보건복지대학원 보건학과
Advisor
홍성철
Table Of Contents
Ⅰ. 서론 1
1. 연구배경 및 필요성 1
2. 연구목적 3
3. 연구가설 4
4. 변수의 조작적 정의 4
Ⅱ. 연구방법 5
1. 연구대상 5
2. 실험방법 및 분석 6
Ⅲ. 연구결과 10
1. 설사질환자의 역학적 특성 10
2. 세균성 원인 병원체의 역학적 특성 15
3. 바이러스성 원인 병원체의 역학적 특성 33
Ⅳ. 고찰 49
Ⅴ. 결론 52
REPERENCES 53
국문초록 56
ABSTRACT 57
감사의 글 59
Degree
Master
Publisher
제주대학교 보건복지대학원
Citation
허예슬. (2021). 제주지역에서 발생한 감염성 설사질환의 역학적 특성 (2015-2019년)
Appears in Collections:
Public Health > ETC
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